Korzenno - jabłkowe muffinki.

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-05-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Korzenno -  jabłkowe muffinki.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Korzenno -  jabłkowe muffinki.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Korzenno -  jabłkowe muffinki.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Korzenno -  jabłkowe muffinki.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Korzenno -  jabłkowe muffinki.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Korzenno -  jabłkowe muffinki.

Składniki:

Przygotowanie:

Są to ulubione mufinki mojej rodzinki ;)

Alternatywa dla szarlotki i zarazem piernika, jak nie mamy czasu na dłuższą wizytę w kuchni.

Podana porcja wystarcza na 12 muffinek.

Tradycyjnie jak we wszystkich muffinkach:

Składniki suche - a więc - mąkę razową, fruktozę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy dokładnie w większej misce.

Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Można pokroić w większe kawałki, tylko przy wyjmowaniu muffinek z foremek trzeba wtedy bardzo uważać, żeby nie potargać babeczki, bo jabłko czasem przywiera do foremki.

Pokrojone jabłka wrzucamy do składników suchych i mieszamy.

Składniki mokre - a więc - maślankę i białka dokładnie mieszamy trzepaczką w drugiej miseczce. Gdy są dokładnie połączone wlewamy je do składników suchych i energicznie, krótko mieszamy, nie muszą być idealnie połączone.

Jeśli mamy sylikonowe foremki do łyżką ciasto przekładamy bezpośrednio do foremek, jeśli metalowe, to najpierw należy włożyć papilotki.

Piec ok. 20 minut w temp 150 stopni.

Jeśli jesteśmy na diecie Montignaca to jemy ze słodkim twarożkiem jeśli nie to pysznie smakują podane jeszcze ciepłe z bita śmietaną i gałką lodów.

Można również zrobić wersję czekoladową dosypując do ciasta 2 łyżki kakao gorzkiego.

Zamiast przyprawy do piernika można samemu utrzeć w moździerzu:

2 goździki
2 kulki ziela angielskiego zmielone
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • sanka123, 2010-08-27 13:50:45
    sanka123
    0
    Zrobiłam muffinki z przepisu, niestety zamiast fruktozy dodałam glukoze i wyszły mi gorzkie chociaż niektórym smakowały. Następnym razem dodam chyba cukier puder albo zwykły cukier. Ogólnie pomysł z przyprawą do pierników i cynamonem bardzo fajny. Daje 5 gwiazdek bo mi nie wyszły z własnej winy.
  • anka_bunio, 2010-10-26 22:27:48
    anka_bunio
    0
    Moje wyszły dużo ciemniejsze. Bardzo smaczne (jak to muffiny!) i że pozwolę to sobie tak ująć "fajnie korzenne". Niestety ciężko wyłażą z foremek i jem łyżeczką. A w moim okropnym starym piecu musiałam je piec w temp. 200 st. przez 60 min!
  • milamilo, 2010-11-20 17:25:05
    milamilo
    1
    wychodzą gorzkie, bo to specyfika mąki razowej. ja na razie dopiero je piekę,ale spróbowałam masy i zapowiadają się pysznie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe