Młoda kapusta z koperkiem

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-05-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Młoda kapusta z koperkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Młoda kapusta z koperkiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Młoda kapusta z koperkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Młoda kapusta z koperkiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Młoda kapusta z koperkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Młoda kapusta z koperkiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Młoda kapusta z koperkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:

Przygotowanie:

W sklepach pojawiła się już młodziutka kapusta... czas więc działać... taką kapustę robi się u mnie w domu - i taki przepis z niego wyniosłam :)


1) z kapusty odrywamy ciemne liście ( te które mało estetycznie zwisają i odstają ) - ponieważ bywają gorzkie w smaku i szatkujemy dość drobno

2) gotujemy do miękkości - jako że kapusta jest młoda gotuje się szybko - ok 20 min do pół godziny - ale próbujcie w czasie gotowania żeby trafić w moment kiedy będzie mięciutka ale nie rozgotowana

3) w międzyczasie drobno siekamy cały duży pęk koperku - nie żałujemy nic a nic - bo to on właśnie nadaje naszej kapustce ten fajny smak

4) odcedzamy, przyprawiamy solą , pieprzem , cukrem i octem - każdy lubi inny smak - więc tą część musicie dostosować do swoich indywidualnych potrzeb

5) prószmy mąką, mieszamy

6) dodajemy nasz posiekany koperek i mieszamy

7) jeśli ktoś ma ochotę, może dodatkowo okrasić kapustę łyżką smalczyku lub skwarkami , podajemy na ciepło


Ja potrafię zjeść ją na " solo " :P jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego, lub pieczonej kurzej piersi :)

Uwaga - młoda kapusta zawiera sporo wody - więc nie zdziwcie się jak po odlaniu wody z gotowaniu - zmniejszy dość znacznie swoją objętość.

smacznego

    Śr. ocena: 4.56 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • kiciakasia, 2010-05-21 23:40:31
    kiciakasia
    0
    moim zdaniem nie trzeba octu, maki i przypraw, ale jest swietna
    3,5 za zabyt duzo "polepszaczy"
    ja daje tylko sok z cytryny i koperek
  • malinka118, 2010-05-22 09:41:50
    malinka118
    1
    Taka jak u mnie w domku. Ja dodaję jeszcze kapkę śmietany. Ale smaka mi narobiłaś
  • karolcia198506, 2010-05-22 13:47:44
    karolcia198506
    0
    Młoda kapusta + młode ziemniaki pycha co roku czekam aż młoda kapusta pojawi się w sklepach uwielbiam ją
  • Qunnie, 2010-05-22 15:54:03
    Qunnie
    Moja babcia zawsze robiła taką kapustkę;p Bardzo ją lubiłam. U mnie robiono wersję z kwaśnymi jabłkami- też polecam.
    Komentarz
  • malwowa, 2010-05-23 10:48:31
    malwowa
    0
    ja robię bez maki, octu i też wychodzi bardzo dobra!
    polecam każdemu by jadł nowalijki bo to jest takie pyszne!
    i ja również czasem jem taką kapuchę "solo"
  • Wenila, 2010-05-23 19:43:54
    Wenila
    0
    To jest pyszne

    robię takie cudo od lat i rewelacja. Do tego młodziutkie ziemniaczki i niebo w gębe
  • Chain, 2010-06-13 18:05:49
    Chain
    1
    pyszka, u mnie taka sama dzisiaj na obiad ale bez dodatku mąki, bo uważam, że niepotrzebna
    Zajadam ją bez niczego, taka jest pyszna
  • miskowa, 2010-06-17 10:10:01
    miskowa
    1
    Właśnie ostatnio też coś takiego robiłam. Ja dorzucam jeszcze ze dwa pomidory pokrojone w dość dużą kostkę. Fajnie się komponują z tą kapustą i koprem. Dorzucam też cebulę zeszkloną na maśle i rezygnuję z mąki, bo moim zdaniem jest tu zbędna.
    Najbardziej lubię wcinać samą kapustę, a tż dorzuca sobie kiełbasę do tego
  • paprak, 2010-07-03 12:03:18
    paprak
    1
    Ja natomiast za ta make (oczywiscie w mojej wersji nie biala pszenna a orkiszowa) wlasnie dodaje pol gwiazdki bo jest to inne spojrzenie na mloda kapustke. Konsystencja i smak sa inne a cenie sobie jak w latwy sposob moge zmienic smak potrawy. Odejmuje pol gwiazdki za ocet bo sok z cytryny jest wg mnie znacznie lepszym wyborem. Nie dodawalam rowniez cukru i pieprzu a i tak bardzo smaczna wyszla. Powracajac do maki to zrobilam z lyzki i odrobiny chudego mleka zasmazke i dopiero pozniej dodalam do kapustki, podsmazylam tez kabanosy drobiowe i dodalam zeby kapusta miala "pazur" Ale dodatki to juz kwestia gustu. Danie proste i pyszne Smakuje wybornie z zytnim chlebem
  • vild, 2010-07-03 12:10:43
    vild
    1
    paprak, dzieki ze wspomnialas o "pazurze", bo tego mi w tej kapustce brakowalo
    no bo mloda kapusta to jest to!! i koper!! i pazur!! genialne!!
  • paprak, 2010-07-03 12:18:47
    paprak
    mysle, ze boczek dalby dopiero "pazur" ale wole grzecznie dietetycznie
    Komentarz
  • vild, 2010-07-03 12:36:08
    vild
    he he bo ja o boczku myslalam
    Komentarz
  • kropka75, 2010-09-02 08:17:29
    kropka75
    Po obsypaniu mąką już nie gotujemy? Mąka na surowo?

    Uwielbiam młodą kapustę z koperkiem, ale nigdy nie zasypuję mąką. Stąd moje pytanie.
    Komentarz
  • milax, 2012-03-18 13:39:32
    milax
    O rany, jaki kolor?! Gdzie ta kapucha wyrosła, że taka seledynowa, na Marsie?
    A tak poza tym - też uwielbiam młodą kapustkę. tylko warto na nią zaczekać nieco dłużej, nie kusić się☠na tą pierwszą, bo okrutnie pędzona chemią i niesmaczna, a czasem nawet łobrzydliwa. Ja lubię wyczekać, aż pojawią się☠prawdziwe, polskie, młode ziemniaki i w tym duecie raczymy się nią w domu do znudzenia. Co do przypraw: po pierwsze ja osobiście rezerwuję ocet w kuchni na bardzo nieliczne okazje. W większości wypadków zdecydowanie lepiej sprawdza się w roli zakwaszacza sok z cytryny (czasem z limonki ale nie w tym wypadku raczej) - mam wrażenie, że ocet, szczególnie ten nasz "ukochany" spirytusowy to dziedzictwo poprzedniej epoki, kiedy cytryny pojawiały się w sklepach kilka razy w roku. A co do mąki - lubię kapustę w różnych postaciach ale dla mnie atutem młodej kapuchy jest jej własny świeży smak, a dodatek mąki, skawarków, magi (brrrr) niepotrzebnie zbliża jej smak do innego smakołyka czyli kapusty zasmażanej, idealnej partnerki schabowego. Ale każdy je, co lubi
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe