Klopsiki z cukinią w sosie paprykowym

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-05-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki z cukinią w sosie paprykowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki z cukinią w sosie paprykowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki z cukinią w sosie paprykowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki z cukinią w sosie paprykowym

Składniki:

  • mięso mielone [0.5 kg] (ważne żeby było chude- np. z szynki)
  • bułka pszenna [0.5 szt.] (grahamka)
  • cebula [2 szt.] (duże)
  • cukinia [0.5 szt.] (średniej )
  • jajka [1 szt.]
  • bułka tarta
  • mąka (do obtoczenia)
  • sos sojowy [1 łyżeczka]
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • papryka (przyprawa)
  • mleko [0.25 szklanki] (do sosu)
  • papryka czerwona [1 szt.] (duża)
  • mleko (trochę- do namoczenia bułki)
  • oliwa

Przygotowanie:

1 cebulę drobno posiekać, cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubym oczkiem, delikatnie posolić. Podsmażyć cebulę i cukinię na niewielkiej ilości tłuszczu

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.

Do miski wrzucić mięso, jajko, podsmażona cukinię z cebulką, namoczoną bułkę, przyprawić sosem sojowym, (ewentualnie jeszcze solą), pieprzem czarnym i ziołowym, słodką papryką, wymieszać wszystko dokładnie(widelcem lub ręką), jeżeli będzie zbyt rzadkie można dodać trochę bułki tartej (ja użyłam w tym celu mielonych otrębów orkiszowych)

Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i zrumienić w rondlu na oleju (przewracać co jakiś czas!), następnie podlać wodą i dusić na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem.


SOS:

drugą cebulę posiekać, pokroić paprykę i wrzucić wszystko na patelnię na niewielką ilość tłuszczu, lekko posolić i podsmażyć (uwaga żeby nie przypalić!). Gdy papryka zmięknie całość przełożyć do jakiegoś wysokiego naczynia, dodać trochę mleka i zmiksować blenderem na gładką masę. Ilość mleka wg uznania, zależy jaka konsystencja Wam odpowiada ;) U mnie było to ok 1/4 szklanki

Sos podgrzać tuż przed podaniem (w garnku lub mikrofali), polać nim wyłożone na talerz klopsiki. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.


OPCJA: aby talerz był bardziej kolorowy, ugotowany ryż można podsmażyć z niewielką ilością szpinaku- stanie się zielony :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Biryani z kurczakiem i zielonym groszkiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem