Kruche pierniczki korzenne

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-11-14
  • Kruche pierniczki korzenne

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać na stolnicy z sodą. Zrobić małe wgłębienie i wlać w nie rozpuszczony gorący miód, dodać cukier, przyprawy korzenne, masło i jajko. Zagnieść ciasto tak, aby było w miarę miękkie.
Stolnicę opószyć mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na grubość 5 mm. Foremką lub kieliszkiem wycinać ciasteczka. Smarować je z wierzchu drugim jajkiem rozmieszanym lekko widelcem, układać dość luźno (rosną) w natłuszczonej formie i piec w gorącym piekarniku ok. 20 minut. Jeszcze gorące zdejmować z formy, posypać cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 2.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Mell94, 2010-01-08 12:02:04
    Mell94
    1
    Te proporcje nie są właściwe. Żeby wyszła prawidłowa konsystencja musiałam dodać dużo więcej mąki i przypraw korzennych, ale wyszły znakomicie!
  • AgaZ, 2010-01-08 13:51:29
    AgaZ
    Ja na szklankę miodu daję 4 szklanki mąki, ale nie wiem czy w tym przypadku to nie będzie za dużo
    Komentarz
  • Kaaarmelka, 2010-01-12 09:53:01
    Kaaarmelka
    1
    Ja jak robiłam te pierniczki to dodałam tylko pół szklanki miodu, bo więcej nie miałam i musiałam dodać chyba 3 szklanki mąki i wyszło mi znakomicie. Pierniczki wyszły pyszne!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe