Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem

autor: , kategoria: z drobiu, dieta South Beach , dodano: 2010-05-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błon i żył.
Kroimy na paski lub kostki (jak do gulaszu).
Pokrojone mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami podanymi na liście - zostawiamy ok. 1 łyżkę bazylii na koniec, pozostałe mieszamy i przyprawiamy nimi mięso. (zdj. 1).
Dokładnie przyprawione i posolone mięso oprószamy mąką i wrzucamy na gorący olej. Ja daję olej z orzechów laskowych. (zdj. 2).
Gdy mięsko się zarumieni z każdej strony, dodajemy wodę (zdj. 3) i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Gdy mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos mąką i doprawiamy resztą bazylii. (zdj. 4).
Mięso i sos już są gotowe.
Podajemy z ryżem. Ja proponuję ryż dziki z naturalnym.
Można dodać usmażone oddzielnie pieczarki, oraz sałatkę. (zdj. 5).

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Fuksik1201, 2010-05-23 10:58:27
    Fuksik1201
    -1
    również 5 za opis.
  • ferguusson, 2010-05-23 22:40:24
    ferguusson
    0
    wysoka ocena za zdjęcia oraz prosty i smaczny przepis!

    Podoba mi sie ze uzywasz oleju z orzechów-trochę niedoceniane, a naprawde bardzo poprawiają smak potraw-nie jestem jednak przekonana do smażenia na nim.
    Olej i z orzechów włoskich jak i laskowych powinien być stosowany na zimno. Nie gorzknieje on pod wpływem temperatury?
  • Weronisia, 2010-05-28 16:36:36
    Weronisia
    Ferguusson.
    Ja mam olej z orzechów laskowych i pisze na nim, że jest do smażenia. Natomiast z orzechów włoskich: pisze wyraźnie, że tylko do stosowania na zimno.
    Ten mój olej z orzechów laskowych nie gorzknieje pod wpływem smażenia i nadal jest bardzo aromatyczny
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem