Brokuły zapiekane z sosem czosnkowo-serowym

autor: , kategoria: zapiekanki, dieta Montignaca , dodano: 2010-05-22
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Brokuły zapiekane z sosem czosnkowo-serowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Brokuły zapiekane z sosem czosnkowo-serowym
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Brokuły zapiekane z sosem czosnkowo-serowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Brokuły zapiekane z sosem czosnkowo-serowym
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Brokuły zapiekane z sosem czosnkowo-serowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Brokuły zapiekane z sosem czosnkowo-serowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Brokuły zapiekane z sosem czosnkowo-serowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Brokuły zapiekane z sosem czosnkowo-serowym

Składniki:

Przygotowanie:

Brokuły można jeść jako samodzielne danie, a może stanowić także dodatek do mięska lub rybki. U mnie były dodatkiem do rybki - obiadek tłuszczowy na diecie Montignaca.

Brokuła dzielimy na cząstki i dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka lub miski i zalewamy wrzątkiem na 3 - 5 minut.

W tym czasie wydrążamy paprykę, płuczemy i kroimy na paseczki około 2cm długości. Pora dokładnie myjemy i tniemy na cieniutkie krążki.

Pora odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego dekorujemy papryką czerwoną i krążkami pora. Ja zawsze rozwarstwiam krążki na pojedyncze kółeczka, co ładnie wygląda, a por jest przez to bardziej miękki i smaczniejszy.

Sos:

Do rondelka wbijamy jajko i dodajemy żółtko, bełtamy trzepaczką. Dolewamy śmietankę i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Ser trzemy na tarce o dużych oczkach i dosypujemy do masy śmietanowo - jajecznej. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy wedle naszych upodobań. Ja dodałam jedynie sół i pieprz cayenne, żeby nie zabijać smaku. Ale równe dobrze można dodać np. ziół prowansalskich czy papryki czerwonej.

Rondelek stawiamy na palnik i nie przestając mieszać podgrzewamy na małym ogniu, aż ser zacznie się topić. Uważamy, żeby nie zagotować, bo może się zrobić jajecznica. Gdy mamy gęsty sos zalewamy nim warzywa.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i zapiekamy 30 - 40 minut na termoobiegu. Żeby nie przypalić przez 20 minut zapiekam przykryte folią aluminiową, a pk. 10 minut odkryte.

Z przepisu wychodzą 2 porcje. Ja zamiast piec w dużym naczyniu żaroodpornym piekę w 2 małych, tak że każdy dostaje swoją porcję bez przekładania.

Jest to oczywiście przepis podstawowy. Robię czasem różne wersje, np.:

1. Zamiast surowych brokuł używam mrożonych, wtedy zamista zalewa wrzątkiem gotuję je około 5 minut.

2. Można pomieszać kalafior z brokułami.

3. Można dodać żółtego czyli np. kukurydzy

4. Jeśli zapiekanka ma być samodzielnym daniem to można dodać pokrojonej szynki - ja polecam wysokogatunkowe - ala domowe, lub salami, kabanosa pokrojonego na 2 cm kawałki, kurczaka a'la gyros.

5. Można dodać pieczarek....

.... na pewno wiele innych.

Smacznego

Brokuły robię często jak mam do wykorzystania żóltko po pieczeniu muffinek ;)

20 minut to czas bez pieczenia.

    Śr. ocena: 4.89 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • malinka118, 2010-05-22 16:35:57
    malinka118
    W opisie wkradł się błąd - jest "pora odcedzamy", a miało być brokuła odcedzamy. Przepraszam
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-05-22 20:47:28
    aleksaa
    oho, coś dla mnie, w poniedzialek lece po pora i próbuje chyba że ktos mnie uprzedzi w zjedzeniu brokułów :P
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-05-25 17:14:37
    aleksaa
    1
    no to czas na ocenę oczywiście zapomniałam o pomyłce z porem i odwrotnie zaczełam układać... :P no ale ostatecznie udało mi się to sprostować.

    Pół gwiazdki odjęłam za sos, myślałam że będzie otaczał warzywa.. przy gotowaniu był gęsty i ciągnął się jak ser ale po zapiekaniu zrobiła się jakby jajecznica i w efekcie był tylko na porze.

    Ogólnie potrawa bardzo smaczna! Tutaj nic dodać nic ująć (robiłam mix kalafiora i brokułów). Warzywa ładnie przeszly aromatem i smakiem sosu.

    Jeszcze 1 gafe popełniłam :P zakodowało mi się w głowie ze miały być 2 łyżeczki ziół, a są 2 szczypty! jednak sos był pyszny z tymi łyżeczkami! także nie oszczędzajcie na ziolach
  • myszka1706, 2010-05-30 09:35:17
    myszka1706
    0
    rewelacja - idealne połączenie smaków
  • pysiamn, 2010-05-31 12:43:51
    pysiamn
    Ja uwielbiam takie wariację...daję w ciemno 5! i dodaję do ulubionych
    Komentarz
  • kalka, 2010-05-31 21:39:57
    kalka
    0
    Uwielbiam brokuły... ale to jest pyszne!
  • KarmazynowyKamyk, 2010-05-31 21:45:46
    KarmazynowyKamyk
    Daję 5 punktów, szkoda że TŻ nie lubi brokułów...
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-31 22:52:10
    malinka118
    Kamyku to zrób z kalafiorem Z sosem serowym pyszne też są zapieane pory
    Komentarz
  • tajgabajga, 2010-05-31 23:03:47
    tajgabajga
    tez sie podoba przepisik 5!!!!
    Komentarz
  • Gajowniczka, 2010-06-01 10:56:24
    Gajowniczka
    Ślicznie to wygląda.dzisiaj kupuję składniki i zrobię takie brokuły
    Komentarz
  • backie, 2010-06-02 08:05:39
    backie
    -1
    Elegancko i estetycznie przygotowana potrawa. Przepis przejrzysty, składniki widoczne na zdjęciach. Brokuła przygotowuję w nieco inny sposób, lecz Twój pomysł może stanowić miłą odmianę. Wygląda bardzo apetycznie i jestem pewna, że smakuje wyśmienicie.
  • inssanity, 2010-06-27 01:33:50
    inssanity
    0
    bardzo czytelny i bardzo pyszny przepis pozdrawiam
  • Madii89, 2010-08-16 14:19:57
    Madii89
    3
    Robiłam!! Jest rewelacyjne! Przyznam, że zawsze gotowałam brokuła, ale Twój pomysł jest praktyczniejszy. Podoba mi się, że sos ma tak wyrazisty smak.
  • new woman in town, 2010-08-24 21:11:27
    new woman in town
    o,coś dla mnie uwielbiamy brokuły,kalafiory,papryk e(szczegolnie TŻ) no i soso serowo-czasnkowy...musi byc pyszne
    dodaje do kolejki oczekujących dan do realizacji
    w ciemno 5,składniki są takie że musi być pychota
    Komentarz
  • Pepus, 2010-09-18 12:33:30
    Pepus
    1
    Pyszne danie, a do tego dość szybkie i łatwe w zrobieniu
    Jeszcze nie raz po ten przepis sięgnę.
  • vild, 2010-10-22 15:46:09
    vild
    przepis lezy juz w ulubionych od pewnego czasu, chyba dzisiaj na niego pora
    Komentarz
  • cynaamonka, 2010-11-03 09:03:14
    cynaamonka
    1
    Łatwe, piękne, pyszne. Brokuł jędrny, wszystko zachowuje ładne kolory.
    Trochę obawiałam się, czy nie jest za dużo pora, ale nie - w pieczeniu stracił trochę objętości i intensywnego cebulowego zapachu, potrawy nie czuć mocno cebulą/porem. Nie dodałam ziół, uznałam, że papryka i cayenne wystarczająco podkreślą smak.

    Moim zdaniem za dużo sera - ja dałam 100g i było dość wyraziste, a podana ilość składników i tak wystarczyła na 3 porcje - choć jako dodatek do ryby, nie jako samodzielne danie.

    Nie polecam dodawania szynki czy innych dodatków - potrawa broni się sama i szkoda przedobrzać mnożąc smaki.
  • Asia31, 2011-01-17 22:01:28
    Asia31
    1
    uwielbiam wszystko z brokulami.Pychota
  • gaga87, 2011-04-04 14:24:03
    gaga87
    pociekła mi ślinka
    Komentarz
  • vild, 2011-10-07 12:40:57
    vild
    1
    przepis byl dla mnie tylko lub az!! inspiracja
    jestem fanka brokula, kalafiora i pora... ale nie papryki, wiec jej nigdy nie dodaje.
    fajnie, ze napisalas, ze to propozycja podstawowa i podalas inne wariacje, z ktorych chetnie skorzystalam.
    aleksaa napisala o efekcie "jajecznicy", wiec ja pomijam jajko...no czasem wrzuce 1 zoltko

  • Masterka, 2012-04-14 16:56:57
    Masterka
    1
    Coś przepysznego ! Uwielbiam tę zapiekankę Wszystkie składniki świetnie się dopełniają, danie jest sycące i lekkie
    Naprawdę godne polecenia
  • just_me, 2013-02-24 16:52:25
    just_me
    0
    dawno nie jadlam czegoś tak dobrego!!! sos jest rewelacyjny! musze pogratulować przepisu!
  • mart29a, 2013-04-15 16:50:36
    mart29a
    0
    Wyszło bardzo smaczne, ja jednak zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny i sos nie zrobił się gęsty. Mimo wszystko zasłużone 5 gwiazdek zostawiam i z pewnością jeszcze powrócę do tego przepisu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe