Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2010-05-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsna z pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach z łyżką soli. Gdy ostygną, ściągamy mundurek, a ziemniaki kroimy w plastry.
Mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Przyprawiamy bazylią, cząbrem, majerankiem, papryką, pieprzem i łyżką soli. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i razem podsmażamy.
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni dodając trochę pokrojonej drobno cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwowo składniki: najpierw ziemniaki, potem mięso, potem pieczarki i kolejne warstwy w tej kolejności. (zdj. 3 i 4)
Przyrządzamy sos: na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy. Zmniejszyć ogień.
Mleko wlewamy do miseczki lub garnuszka, dodajemy żółtko, rozmieszać i wlać na patelnię do zasmażki. Dolać śmietanę i dobrze wymieszać. Nie pozwolić, żeby za mocno zgęstniało. Zdjąć z ognia. Przyprawić bazylią, solą, można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego lub ketchupu. Gdy smak sosu nam odpowiada, dodajemy tarty ser. Całość wymieszać.

Sosem polać przygotowaną zapiekankę. Sos powinien zakryć całość zapiekanki i wpłynąć pomiędzy warstwy. (zdj. 5 i 1)

Wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220 stopni w zależności od tego co pisze na opakowaniu tartego sera) na ok. 20 minut, tak żeby ser się tylko zarumienił, a nie przypalił.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Fuksik1201, 2010-05-23 10:56:16
    Fuksik1201
    2
    Najwyższa ocena za szczegółowy przepis. Szukam inspiracji na poniedziałkowy obiad, zapiekanka będzie dobrym pomysłem.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem