Drożdżowe z owocami

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-05-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe z owocami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe z owocami

Składniki:

Przygotowanie:

Suche drozdze wymieszac w duzym kubku z lyzka cukru i zalac cieplym mlekiem (nie goracym!), odstawic rozczyn na pare minut.
Na stolnice wysypac make przesiana z sola i cukrem, dodac pokrojone na kawalki miekkie maslo, zrobic dziure w kopczyku i wlac rozczyn. Zarobic gladkie ciasto, nie ma sie kleic do rak.

Forme wylozyc papierem do pieczenia. Kule ciasta rozgniesc delikatnie reka na dnie formy, posypac ciasto bulka tarta i ulozyc na wierzchu owoce lekko je wciskajac w ciasto (jesli pestkowe, to oczywiscie najpierw je wydrylowac).

Piec w 200-225*C przez 40-60 minut (zalezy od maszyny). Ciasto ma sie zrumienic na wierzchu. Jak sie zrumieni, to wyjmij je z piekarnika, sparwdz wykalaczka czy ciasto jest gotowe (wbij patyczek do samego konca, jesli wyjmiesz suchy, nie oblepiony ciastem to jest gotowe). Wstaw ciasto z powrotem do wylaczonego juz piekarnika i niech w nim postoi jeszcze z kwadrans przy otwartych drzwiczkach.
Po wyjeciu posyp ciasto cukrem pudrem.

Gotowe. Smacznego:)


P.S.
Zamiast drozdzy instant mozesz uzyc 30 gram swiezych.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem