Tort Egipski

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-05-23
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort Egipski
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort Egipski
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort Egipski
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort Egipski
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort Egipski
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort Egipski

Składniki:

Przygotowanie:

Z pierwszych 4 składników robimy ciasto - POTRZEBNE SĄ NAM 3 BLATY A TO SĄ PROPORCJĘ NA 1 BLAT, więc potrzebujemy 3razy taką ilość składników!!!!

Białka należy ubić na sztywno ze szczyptą cukru, następnie dodać resztę cukru i dalej ubijać. Teraz jak podczas robienia biszkopta, dodawać powoli mąkę i orzechy delikatnie mieszając łyżką.

Wcześniej warto włączyć piekarnik na temp 170'C oraz przygotować tortownicę o średnic ok 20cm, tzn wyłożyć ją papierem (najlepiej wyciąć z papieru koło o średnicy tortownicy, boki można zostawić bez papieru - łatwo się je odkroi).

Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 15min.
Ważne by przygotowywać blaty bezpośrednio jeden po upieczeniu drugiego by ciasto z białek nie musiało za długo stać.

Składniki z pozycji 5-10 posłużą nam do przygotowania masy budyniowo-maślanej.
Zaczynamy od zmiksowania żółtek z cukrem. Gdy powstanie biała masa dodajemy mąkę oraz mleko całość miksujemy do czasu aż nie będzie żadnych grudek. Przelewamy do rondla lub garnka i doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
Masę trzeba ostudzić przykrywając folią by nie utworzył się kożuch.
W międzyczasie ucieramy masło na puszystą masę. Gdy budyń ostygnie dodajemy porcjami do masła miksując na małych obrotach.
Gotową masę warto znów przykryć.

Z ostatnich 3 składników stworzymy bitą śmietanę.
Orzechy podpiekamy do zarumienienia, obieramy z tych takich suchych "błonek", następnie siekamy na małe kawałki.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając 2łyżki cukru.
Z pozostałego cukru (200g) robimy karmel - rozpuszczamy cukier na patelni lub w garnku, mieszając aż zrobi się karmel. Rozkładamy papier do pieczenia i szybko wylewamy na niego karmel, rozsmarowując go na jak największej powierzchni. Jak stwardnieje, odklejamy go i wrzucamy do miski rozdrabniając go na małe kawałki - nie na proszek!!! (dla odważnych- można go po prostu uderzać wałkiem gdy jest na papierze uważając by nie latał po całej kuchni :) ).

Do ubitej śmietany dodajemy karmel oraz posiekane orzechy.

Najtrudniejsze rzeczy już za nami :) teraz tylko przyjemności :)

Na płaskim talerzu lub paterze układamy 1 blat, na niego część masy budyniowej a na nią część ubitej śmietany. Czynność tą powtarzać z kolejnymi blatami. Pamiętaj by zostawić trochę masy budyniowej by na końcu wysmarować nią boki! ;)

A więc:
blat - budyn -smietana - blat - budyn -smietana - blat - budyn -smietana + budyń na bokach.

Boki mozna ładnie przyozdobić płatkami migdałów.

Tort należy schłodzić w lodówce przez pare godzin. Prezentuje się wyśmienicie i wg mnie jest dość słodki (choć oczywiście nie każdy podzielił moją opinię). Schłodzony łatwo się kroi.



Zdjęcia mi się niezbyt udały ponieważ był to ostatni kawałek który został i nieschowany do lodówki już zaczął się nieco rozpuszczać.... :(
Mimo wszystko tort wart jest wysiłku...

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • aleksaa, 2010-05-23 20:21:54
    aleksaa
    wybaczcie zdjęcia, tort zaczął się już nieco rozpuszczać dlatego tak być może nieciekawie wygląda
    Komentarz
  • libra777, 2010-05-24 17:54:50
    libra777
    0
    Zawsze chciałam go wypróbować,moje uznanie
  • kociczka, 2010-05-25 00:19:26
    kociczka
    0
    wlasnie przez to ze sie rozpuszcza pobudza mi bardziej wyboraznie...ze taki kremowy i rozplywajacy sie w ustach....achhh moze kiedys sie odwaze i go zrobie
  • aleksaa, 2010-05-25 01:16:38
    aleksaa
    haha no to się ciesze jest on naprawdę pyszny! robi na wszystkich wrażenie! przyznam się że był to moj pierwszy tort i wszyscy byli zaskoczeni efektem oraz zachwyceni smakiem, bardzo intrygujące były te trzeszczące w ustach drobinki karmelu...
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-05-25 15:03:21
    AgaZ
    2
    Super !!! Pewnie był pyszny jak tak szybko zaopiekowali się nim domownicy Obiecuję przygotować lepszą prezentację przepisów urodzinowych, a na razie wielkie dzięki ))
  • Sensuel, 2010-05-27 10:39:17
    Sensuel
    0
    Pięknie wygląda torcik i bardzo apetycznie.Ląduje w ulubionych i spróbuję robić
  • Cytruska89, 2010-06-03 00:54:59
    Cytruska89
    hmm ładny ale napis dorobiony w paintcie widać.
    Komentarz
  • anick88, 2010-06-10 14:37:44
    anick88
    1
    no, torcik pracochłonny, ale na bank wart poświęconego mu czasu
  • kropka75, 2010-06-17 07:07:58
    kropka75
    0
    Prezentuje się świetnie i z opisu też smakowity.
    Ja mam obawy przyrządzać ze względu na długość przepisu... tym bardziej, że to tort. Takie dania zwykle mnie przerastają.

    Brawo w każdym razie. Smakowity deserek. Może kiedyś mnie natchnie. Tymczasem doceniam twórczość.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem