Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Bigos

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia polska , dodano: 2009-10-27
  • Bigos

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę białą oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować, ugotować do miękkości, dodając drobno posiekaną cebulę przesmażoną na oleju na lekko złoty kolor. Namoczyć grzyby.
Następnego dnia kapustę kwaszoną odcisnąć, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać zimną wodą, zalać litrem wody, zagotować. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, pokroić w grube paski, jeszcze raz zagotować, dodać wraz z wywarem do gotującej się kapusty kiszonej. Połączyć obie kapusty. Zagotować, dodając pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liście laurowe.
Kolejnego dnia gotować bigos ok. 1 godz., dodając pokrojone i podsmażone w kostkę mięso, kiełbasę oraz śliwki suszone. Przed podaniem gotować bigos ok. 30 minut, wlewając wino. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Podawać z pieczywem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Monifash34, 2010-01-19 18:46:01
    Monifash34
    5
    Prawie tak samo robię.Nigdy jednak nie podlewałam bigosu winem ani też nie wrzucałam do niego suszonych śliwek...ale spróbuję tak zrobić.
    Zamiast tego ja dodaję kostkę rosołową,przecier pomidorowy i doprawiam jeszcze bigos gałką muszkatałową i kminkiem.
    Czasem używam przyprawy do bigosu np.Appetita.
  • ewelline, 2010-08-02 19:23:55
    ewelline
    2
    ja zawsze dodaje koncentrat pomidorowy jeszcze i lubie jak bigos się podgotuje parę razy
  • mesta93, 2010-11-11 10:04:03
    mesta93
    1
    Ja też jeszcze nigdy nie dodawałam wina, ale myślę że można to wypróbować

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo