Bigos

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia polska , dodano: 2009-10-27
  • Bigos

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę białą oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować, ugotować do miękkości, dodając drobno posiekaną cebulę przesmażoną na oleju na lekko złoty kolor. Namoczyć grzyby.
Następnego dnia kapustę kwaszoną odcisnąć, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać zimną wodą, zalać litrem wody, zagotować. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, pokroić w grube paski, jeszcze raz zagotować, dodać wraz z wywarem do gotującej się kapusty kiszonej. Połączyć obie kapusty. Zagotować, dodając pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liście laurowe.
Kolejnego dnia gotować bigos ok. 1 godz., dodając pokrojone i podsmażone w kostkę mięso, kiełbasę oraz śliwki suszone. Przed podaniem gotować bigos ok. 30 minut, wlewając wino. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Podawać z pieczywem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Monifash34, 2010-01-19 18:46:01
    Monifash34
    5
    Prawie tak samo robię.Nigdy jednak nie podlewałam bigosu winem ani też nie wrzucałam do niego suszonych śliwek...ale spróbuję tak zrobić.
    Zamiast tego ja dodaję kostkę rosołową,przecier pomidorowy i doprawiam jeszcze bigos gałką muszkatałową i kminkiem.
    Czasem używam przyprawy do bigosu np.Appetita.
  • ewelline, 2010-08-02 19:23:55
    ewelline
    2
    ja zawsze dodaje koncentrat pomidorowy jeszcze i lubie jak bigos się podgotuje parę razy
  • mesta93, 2010-11-11 10:04:03
    mesta93
    1
    Ja też jeszcze nigdy nie dodawałam wina, ale myślę że można to wypróbować

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)