Czekoladowe trufle

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2009-11-14
  • Czekoladowe trufle

Składniki:

Przygotowanie:

Masło pokroić na kawałki, dodać do śmietanki, zagotować. Pół tabliczki mlecznej czekolady i całą gorzką pokruszyć, rozpuścić w garnuszku ustawionym na rondlu z gorącą wodą. Dodać śmietankę z masłem, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Andruty drobno pokruszyć, wymieszać z likierem, połączyć z masą czekoladową. Masę nałożyć do szprycy z szeroką końcówką, wyciskać kulki na papier do pieczenia. Przykryć folią aluminiową, odstawić na noc w chłodne miejsce. Pozostałą czekoladę rozpuścić, przestudzić, zanurzać w niej kulki. Wkładać do papierowych foremek lub kartonu po czekoladkach. Odstawić na godzinę. Czekoladę jeszcze raz podgrzać, polać trufle. Odstawić w chłodne miejsce, aż czekolada całkowicie stężeje.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • delightful_girl, 2009-12-31 10:51:23
    delightful_girl
    2
    Przepis łatwy a kuleczki wyglądają bardzo smakowicie!
    Aż się chce spróbować.
  • AnusiaPn, 2010-01-01 14:17:18
    AnusiaPn
    2
    mniam uwielbiam czekoladowe trufle, podbieram przepis pyszności!
  • bedede, 2010-01-11 08:38:57
    bedede
    1
    Cudowne czekoladowe trufle. Świetny dodatek np na urodzinowy poczęstunek
  • Berlinianka, 2010-02-26 08:45:17
    Berlinianka
    To jest takie łatwe? Nie wierzę, muszę zrobić
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe