najlepszy biszkopt

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-05-23
  • najlepszy biszkopt

Składniki:

Przygotowanie:

niezawodny przepis na udany biszkopt tym bardziej, że zapamiętanie ilości poszczególnych składnikow nie sprawia trudności. ilość można zmieniać w zależności od tego jak duży chcemy biszkopt i jakiej używamy blachy.
ubijam bialka na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, zółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiane przez sito), oczywiście nie używam już w tym momencie miksera. na koniec dodaję odrobinę wody, która powoduje, że ciasto stanie sie "lekkie". piekę w temp. ok 160-180 stopni na złoty kolor.
na biszkopt, który stanowi bazę dla wariacji typu pianki, galaretki itp używam 2 jajek itd. (okrągla blaszka 28cm)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • marissima, 2010-06-28 18:49:35
    marissima
    a można zmiksować blenderem czy koniecznie do ubijania musi być mixer?
    Komentarz
  • vild, 2010-07-08 14:47:13
    vild
    marissima
    ja uzywam miksera.
    w momencie dodawania maki z proszkiem (przez sito) mieszam juz tylko lyzka, wowczas ciasto pozostaje "puszyste"
    odrobina wody natomiast sprawia, ze ciasto staje sie "lekkie"
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-30 12:44:48
    ewelline
    kazdy ma swoj ulubiony biszkopt dla mnie ten nie jest najlepszy :P
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-12-21 23:14:12
    Sensuel
    1
    Zrobiłam na 3 łyżki i jajka.Na dużą blachę,bo potrzebowałam spodu do makowca,a nie chciałam wysokiego.Jest cienki i wg. mnie super wyszedł.Trochę mnie przeraziła konsystencja,bo dość rzadki był,a mój jakoś bardziej gęsty wychodzi :? pewnie przez mąkę ziemniaczaną.
    Przepis łatwy i jak na moje zdolności cukierniczo-deserowo to wyszedł super :P

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe