Biszkopt z pianką

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-05-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biszkopt z pianką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biszkopt z pianką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biszkopt z pianką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biszkopt z pianką

Składniki:

Przygotowanie:

Piekę biszkopt (mój przepis na dwa jajka, blaszka okrągła 28cm), każdy może skorzystać z własnego przepisu, ewentualnie użyć biszkoptów lub herbatnikow petit beurre.
Żelatyne rozpuszczam w małej ilości wody(1/3 szklanki).
Galaretke rozpuszczam w 1,5 szklanki wody.
Owoce sezonowe czyszcze i przecieram przez sito(częściej używam blendera) .
Ja osobiscie użyłam brzoskwiń z puszki, sok wykorzystałam przy przyrządzaniu galaretki (uzupełniłam wodą).
Kremówke ubijam, pod koniec dodaję cukier puder i cukier waniliowy.
Brzoskwinie łączę z 1/4 żelatyny, a potem z 1/4 bitej śmietany.
Resztę śmietany łącze z pozostałą żelatyną.
Biszkopt smaruje marmoladą, nakładam biała śmietane, wkładam do lodówki, żeby się zastudziła.
Następnie wykładam brzoskwiniową masę, ponownie zastudzam
na koniec zalewam galaretką.
Proste, tanie i niesamowicie smaczne!!
Zaznaczam, że owoce i i galaretki można dowolnie zmieniaż, w zależnosci od tego jakimi owocami akurat dysponujemy ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • cholernarejestracja, 2010-05-24 02:25:14
    cholernarejestracja
    Umknęła Ci kremówka w składnikach chwilę mi zajęło rozkminianie jakim cudem z owoców i żelatyny zrobiłaś tę białą masę.. Wygląda pysznie, i na pewno kiedyś spróbuję leci do ulubionych.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-24 11:58:16
    Sensuel
    0
    Ciasto pyszne.Dodaję do ulubionych i zrobię niedługo.Uwielbiam galaretkę owocową.Daję 5* za apetyczne zdjęcie i fajną kombinację składników.
  • vild, 2010-05-24 12:06:46
    vild
    do sensuel!! nie zapomnij o kremowce 0,5 litra!!
    jakos mi umknela ze skladnikow
    sprobuj na pewno ci bedzie smakowac
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-05-24 18:59:02
    aleksaa
    moj ojciec umie robić tylko biszkopta z owocami :P więc chyba podrzuce mu ten pomysł, niech zrobi cos bardziej tworczego zapowiada się smakowicie!
    Komentarz
  • gabka9, 2010-06-01 16:54:40
    gabka9
    a jaką konsystencję ma ta masa brzoskwiniowa? nadawałaby się zamiast zwykłej masy pomiędzy 2 biszkopty do tortu?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-01 17:10:43
    Sensuel
    Ja odpowiem zamiast VILD,bo jadłam to ciasto.Wg mnie ta masa śmiało może być wykorzystana do przełorzenia tortu.Nie jest po stęrzeniu z twarda,ani nie rozpuszcza się.Jest idealna!!!
    Komentarz
  • vild, 2010-06-14 16:36:59
    vild
    do gabki9
    oczywiscie, ze ta ma masa nadaje sie do przelozenia tortu!!
    dodam, ze czesto zmieniam rodzaj owocow a efekt zawsze ten sam-wysmienity!!!
    Komentarz
  • vild, 2010-06-14 16:40:10
    vild
    do aleksaa
    czy twoj "uzdolniony w dziedzinie biszkoptow" ojciec wyprobowal juz moj przepis??

    Komentarz
  • marissima, 2010-06-28 18:52:01
    marissima
    -1
    zjadłabym ale jakby mi ktoś upiekł to ciasto
  • aleksaa, 2010-06-28 19:38:14
    aleksaa
    vild, jeszcze nie zazwyczaj pada tylko komentarz "weź Ty zrób, Tobie to szybciej idzie"
    Komentarz
  • vild, 2010-06-28 23:51:24
    vild
    he he dziewczyny!!
    no wlasnie zjadloby sie ale kto to zrobi, nie??
    sezon truskawkowy trwa, moze zrobie, wstawie fotke i was skusze
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem