Potrawka z kurczaka

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-05-24
  • Potrawka z kurczaka

Składniki:

  • ryż (według uznania)
  • pierś kurczaka [600 g]
  • zupa cebulowa [1 op.] (Knorr)
  • śmietana [500 ml] (32% najlepiej Łaciata)

Przygotowanie:

Portawa mimo użycia zupy cebulowej ma naprawdę fantastyczny smak.
Nie jest to smak cebuli. Uważam, że jest godna spróbowania. Każdemu będzie smakować!

Kroimy kurczaka w kostkę, nie za dużą. Podsmarzamy go na patelni, ale tak aby się nie zarumienił.
Śmietanę delikatnie mieszamy z zupą cebulową (UWAGA!!! trzeba uważać aby nie ubić śmietany).
Kurczaka i wymieszaną śmietanę przedkładamy do naczynia żaroodpornego.
Trzeba zalać kurczaka śmietaną.
Całość przedkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy na około 150-180 stopni i pieczemy około 20 minut, z tym że zaglądamy, aby nie zaczął się przypalać. Mieszamy go co jakiś czas, szczególnie pod koniec.
Śmietana musi być całkowicie gęsta.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem.

SMACZNEGO!!!

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Sałatka z cykorii - Joanna Bielak

Komentarze

  • miskowa, 2010-05-24 15:38:08
    miskowa
    3
    znam coś podobnego. Robiłam nawet kilka razy i faktycznie składniki tej zupy nieźle się komponują z mięsem z kury. Z tymże ja obtaczałam surowego kuraka w proszku (w zupie) i zalewałam to śmietaną słodką ale nie tak tłustą. Na pewno przepis prosty do przygotowania i szybki, bo w czasie pieczenia mięsa można spokojnie przygotować do tego jakieś dodatki.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem