Ciasto z rabarbarem i bezą

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-05-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z rabarbarem i bezą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z rabarbarem i bezą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z rabarbarem i bezą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z rabarbarem i bezą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z rabarbarem i bezą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z rabarbarem i bezą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z rabarbarem i bezą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki:

  • mąka (1,5 szklanki)
  • margaryna (0,5 kostki)
  • żółtko z jajka [3 szt.]
  • cukier (0,5 szklanki)
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • śmietana [1 łyżka] (czubata)
  • białko z jajka [3 szt.]
  • cukier puder [4 łyżki] (czubate)
  • ocet [1 łyżeczka] (opcjonalnie)
  • rabarbar [10 szt.]
  • tłuszcz (do formy)
  • bułka tarta (do formy)

Przygotowanie:

Z mąki, margaryny, cukru,cukru waniliowego, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto.
Posiekać nożem margarynę z mąką, proszkiem, cukrem, dodać żółtka i śmietanę. Zagniatać krótko.

Okrągłą tortownice o średnicy ok.26cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką.
Ciastem wyłożyć dno tortownicy, nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach C ok. 15-20 min.

Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać cukier puder, ocet (powoduje kruchość bezy, można zastąpić sokiem z cytryny),
dodać obrany i pokrojony w kawałki rabarbar, wymieszać.
Wyłożyć na podpieczone ciasto i zapiec pianę ok. 30 min w 175 stopniach C aż się lekko przyrumieni.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem