Lekki sernik Małgorzatki

  • Lekki sernik Małgorzatki

Składniki:

Przygotowanie:

Ser twarogowy wyłożyć do głębokiej miski, dodać budyń i dokładnie wymieszać. Dodać do smaku sok z cytryny-wymieszać.

Do ucieranych mikserem żółtek powoli wsypywać cukier i miksować do białości..utarte żółtka dodać do masy twarogowej i dokładnie wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli i połowe porcji proszku do pieczenia..ubite białko dodać do twarogu ..ostrożnie wymieszać dodając reszte proszku do pieczenia.

Piekarnik/nie musi być nagrzany/ustawić na 150-160°C
Piec okolo 70-80 min.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do ostygnięcia w piekarniku..można lekko uchylić drzwiczki, ale wtedy sernik może zbyt szybko opaść.

Uwgi:sernik może być przeznaczony dla diabetyków, z tą rożnicą, że zamiast cukru pudru należy do masy serowej dodać słodzik w proszku do gotowania lub pieczenia, ok 60-70g..nie należy używać słodzika w płynie ponieważ masa może być gorzkawa..

Życze wszyskim smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-09-25 22:00:59
    studentkaAM
    Przepis dla mnie za mało precyzyjny... Miałam zapędy do zrobienia ów serniczka, ale z racji mało konkretnych porcji sera, proszku do pieczenia oszczędzę sobie ewentualnej porażki kuchennej :/
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe