Lekki sernik Małgorzatki

  • Lekki sernik Małgorzatki

Składniki:

  • ser twarogowy
  • budyń [70 g]
  • białko z jajka [6 szt.]
  • cukier puder [90 g]
  • sok z cytryny
  • proszek do pieczenia
  • żółtko z jajka [6 szt.]

Przygotowanie:

Ser twarogowy wyłożyć do głębokiej miski, dodać budyń i dokładnie wymieszać. Dodać do smaku sok z cytryny-wymieszać.

Do ucieranych mikserem żółtek powoli wsypywać cukier i miksować do białości..utarte żółtka dodać do masy twarogowej i dokładnie wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli i połowe porcji proszku do pieczenia..ubite białko dodać do twarogu ..ostrożnie wymieszać dodając reszte proszku do pieczenia.

Piekarnik/nie musi być nagrzany/ustawić na 150-160°C
Piec okolo 70-80 min.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do ostygnięcia w piekarniku..można lekko uchylić drzwiczki, ale wtedy sernik może zbyt szybko opaść.

Uwgi:sernik może być przeznaczony dla diabetyków, z tą rożnicą, że zamiast cukru pudru należy do masy serowej dodać słodzik w proszku do gotowania lub pieczenia, ok 60-70g..nie należy używać słodzika w płynie ponieważ masa może być gorzkawa..

Życze wszyskim smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik kokosowy na zimno

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-09-25 22:00:59
    studentkaAM
    Przepis dla mnie za mało precyzyjny... Miałam zapędy do zrobienia ów serniczka, ale z racji mało konkretnych porcji sera, proszku do pieczenia oszczędzę sobie ewentualnej porażki kuchennej :/
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem