Rodzina jeży

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia polska , dodano: 2010-05-24
  • Rodzina jeży

Składniki:

Przygotowanie:

*Kruche ciasto ( 10 dag masła, 6 dag cukru, szczypta soli, 16 dag mąki )

*Masa ( budyń waniliowy, 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 20 dag cukru, kostka masła, 4 dag kakao, spó biszkoptowy )

*Dekoracja ( 10 dag pokrojonych w słupki migdałów, 30 dag polewy czekoladowej )


Zagnieść kruche ciasto i podanych składników, oziębić je w lodówce. Z kartonu wyciąć spiczaście zakończone szablony na dużego jeża i małe jeżyki. Ciasto rozwałkować, wyciąć za pomocą szablonów jeże. Upiec w temp. 200 st C.
Zrobić masę: proszek budyniowy wymieszać z żółtkami i 3 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować z 15 dag cukru, wlać budyń. Zagotować, ostudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce budyń. Odłożyć do dekoracja 3 łyżki kremu, do reszty dodać kakao.
Biszkopt pokruszyć, nasączyć syropem z reszty cukru i 80 ml wody. Odstawić na 30 minut , połączyć z kremem. Nakładać na kruche ciasteczka, formujac jeżyki. Naszpikować migdałami, odstawić na godzinę do lodówki. Pokryć polewą, ozdobić resztką kremu. Oczka zrobić z odrobiny czekolady.


Idealna niespodzianka na dzień dziecka :)
Smacznego ! :*

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • AnioleqD, 2010-05-24 21:09:50
    AnioleqD
    Zrobiłam błąd. ;/ Tytuł powinien być 'rodzina jeży' . Już to zgłosiłam do moderacji.
    Przepraszam ;*
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem