Czarne chmury

autor: , kategoria: ciasta z masą, kuchnia amerykańska , dodano: 2010-05-25
  • Czarne chmury

Składniki:

Przygotowanie:

Troszkę moja wariacja na temat przepisu (czekoladowa chmurka) Nigelli, co gryzie :D
------------------------------------------------------------------------------------

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować tortownicę (24 cm średnicy będzie w sam raz).

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.

2 jajka + 4 żółtka + 75 gram cukru - miksować na puszysta masę (tak jak kogel-mogel).

Połączyć jajeczka z czekoladą. Jeśli dajecie likier to teraz jest na niego pora - dodać do masy i wymieszać.

Pozostałe 4 białka ubić z resztą cukru. To jest ubić pianę i jak będzie już sztywna - dodawać powoli cukier ciągle ubijając ;)

Połączyć pianę z białek z masą jajeczno-czekoladową. w tym że czasie wrzucić orzechy, jeśli używacie ich do ciasta, i delikatnie wymieszać.
Przelać do tortownicy i piec ok. 45 min.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie przygotować bitą śmietanę (śmietana + cukier waniliowy + śmietan-fix). Ten śmietan-fix to taki mój trick na fajna masę, ale jeśli ktoś robi bez - to i tak jest good :D
Połączyć śmietanę z serkiem.
Gotową masę wyłożyć na zimne już ciasto.

Bon appetit :D

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe