placki z jabłkami

autor: , kategoria: placki , dodano: 2010-05-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! placki z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! placki z jabłkami

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski i wlewamy taką ilość mleka, żeby powstała gęsta masa. Dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Następnie ciasto uzupełniamy mlekiem, dodając go tyle aby ciasto było nieco gęściejsze niż na naleśniki ale nie powinno być za gęste.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki a później na dosyć cienkie plasterki.

Na patelni topimy łyżkę masła (na każdy placek użyjemy osobną łyżkę masła) i wsypujemy równomiernie łyżeczkę cukru. Podsmażamy do zbrązowienia aż stanie się brązowy. Układamy jabłka w rozetkę (albo zupełnie bez ładu, jak kto woli). Dusimy jabłka na skarmelizowanym cukrze aż staną się lekko szkliste. Następnie łyżką wlewamy ciasto, bardzo ostrożnie i delikatnie, po małej ilości, tak, aby ciasto pokryło całe jabłka. Smażymy na małym ogniu, ciasto powinno się po woli ścinać. Kiedy nie będzie już widać surowego ciasta pora na odwrócenie placka. Do tego trzeba użyć pokrywki od garnka, powinna być dosyć płaska. Pokrywkę smarujemy olejem, żeby ciasto nie przywarło, przykrywamy patelnię i energicznie ją odwracamy. Placek spadnie na pokrywkę, później trzeba go delikatnie zsunąć na patelnie i podsmażyć jeszcze chwilę.

Usmażone placki można posypać cukrem z cynamonem albo samym cynamonem, bo będzie i tak dosyć słodki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • summertime, 2010-12-08 08:28:21
    summertime
    bardzo fajny pomysł, wypróbuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem