Ciasto arabskie - wersja 1

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia arabska , dodano: 2010-05-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto arabskie - wersja 1
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto arabskie - wersja 1

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis znaleziony przypadkiem w internecie ;)

Kaszę mannę, wiórki, cynamon, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia mieszamy razem (najwygodniej w misce). Dodajemy miękkie masło i mleko i wyrabiamy na masę. Szybko i sprawnie się to robi ;)

Masę wykładamy do foremki (niedużej) wyłożonej papierem do pieczenia i kroimy na niewielkie kawałki.
UWAGA ciasto jest takie lepkie i nie do końca łatwo je gładko rozsmarować i pokroić (przylepia się do noża), ale nie należy się tym zbytnio przejmować.
Pieczemy 45 min w 180stC.

Z wody, cukru i soku z cytryny gotujemy syrop. Gdy ostygnie skrapiamy nim ciasto, które potem posypujemy jeszcze wiórkami kokosowymi.
Dopiero jak syrop zastygnie wyjmujemy ciasto z blaszki. (to ważne bo wcześniej się bardzo kruszy).
Dodatkowo każdy kawałek można ozdobić np. kawałkiem orzecha włoskiego.

UWAGA baaaardzo słodkie - jak to arabskie słodycze mają w zwyczaju.

Tzn. ciasto samo w sobie nie jest słodkie (takie jeszcze nie polane syropem), dlatego jeżeli ktoś nie lubi mocnych słodkości proponuję zmniejszyć ilość syropu.
Ja polałam ciasto dosłownie kilkoma łyżkami wody wymieszanej z cukrem i jak dla nas było pyszne. Nie posypywałam też wiórkami kokosowymi.


Zdjęcie mało atrakcyjne ale pstrykałam w pośpiechu póki coś zostało na talerzu ;)

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2010-05-25 16:48:17
    Sensuel
    Nawet wiem z jakiej strony pochodzi przepis i znam autorkę .
    Ciasto faktycznie słodkie.
    Komentarz
  • Anecka, 2010-10-17 13:27:17
    Anecka
    0
    Kocham ciasto arabskie, ale nie daję cukru waniliowego. Mnie wystarczy juz sam ten syrop i ciasto jest mega slodkie Ale jakie pyszne..
    Jesli ciasto jest lepkie to mozna noz/lyzke zwilzac wodą i rozprowadzac ciasto
  • Paula_86, 2012-03-13 21:42:48
    Paula_86
    zastanawia mnie tylko skąd klasyfikacja 'niskokaloryczne'
    Komentarz
  • nie_ma_mnie, 2012-04-09 22:49:26
    nie_ma_mnie
    1
    ja zrobiłam bez cukru - zamiast tego dodałam miodu i buteleczkę olejku waniliowego. Zamiast masła dodałam oleju kokosowego.I dalam więcej wiórków, no i płatki migdałowe. Na każdym kwadraciku położyłam połówke orzecha włoskiego.
    Syrop tez zrobiłam z wody, miodu i większej ilości soku cytrynowego, choć samego syropu uzyłam tak z 3/4 szklanki.
    Zapach to ciasto miało nieziemski, niepodobny do żadnych, które znałam. Smakowało mi, ale brakowało mi w nim czegos wilgotnego (masy owocowej?)
  • Hiacynta74, 2013-11-11 00:09:46
    Hiacynta74
    1
    Znam to ciasto od nastu lat i czasem robię. Jest mega proste i smaczne. Przepis dostałam jeszcze na studiach od znajomego Jemeńczyka.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem