Lasagne (lasaghnie,l asaghnia, lasagnia)

autor: , kategoria: z cielęciny, kuchnia włoska , dodano: 2010-05-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne (lasaghnie,l asaghnia, lasagnia)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne (lasaghnie,l asaghnia, lasagnia)

Składniki:

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię dajesz troszkę masła, wrzucasz pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażysz, aż będą szkliste. Następnie wrzucasz obrane i pokrojone na drobno pieczarki. Lekko solisz, pieprzysz i smażysz, aż wyparuje woda, którą puściły.

Obok, w garnku lekko osolonej wody gotujesz brokuły. Brokuły powinny być wymyte i rozdzielone na różyczki i w taki sposób wrzucone do gotującej się wody. Gotujesz aż widelec będzie miękko wchodził.
Jeśli nie lubisz brokułów, nie musisz ich dodawać:)

W tym samym czasie na drugiej, dużej patelni smażysz mięso zmielone już wcześniej, rozbijając je widelcem na kawałki. Solisz i pieprzysz. Smażysz aż wyparuje woda z mięsa. Jeśli mięso jest gotowe, a woda jeszcze nie wyparowała, możesz ją wylać przykrywają patelnię pokrywką.
Następnie wrzucasz dwa opakowania krojonych pomidorów bez skórek (mogą byc z puszki lub kartonika, firma nie ważna, jakie lubisz). Mieszasz wszystko, tak aby farsz nabrał czerwonego koloru z sosu z pomidorów.
Dodajesz zioła - bazylię, oregano, zioła prowansalskie. Daj tyle, ile chcesz. Ja zawsze daję dużo, ponieważ lubię:) Potem dodajesz wcześniej usmażone pieczarki. Mieszasz.
Cały farsz smażysz, aż woda z pomidorów odparuje.

Pod koniec smażenia farszu, w dużym garnku nalej wody, osól, dodaj oleju lub oliwy z oliwek i zagotuj wodę. Gdy woda będzie bulgotać, wrzuć płaty makaronu Lasaghne firmy Lubella (są najlepsze).
Najlepiej gotowanie makaronu podzielić na dwie części - po 6 płatów na raz. Płaty lubią się ze sobą sklejać, więc należy pilnować i mieszać, by do tego nie doszło.

Żaroodporne naczynie (wielkości około 22x28 cm) wysmaruj masłem. Na dnie połóż 3 płaty makaronu, wrzuć 1/3 farszu, rozłóż równomiernie, wrzuć kilka drobnych różyczek brokuła, przykryj serem żółtym. Kolejne dwie warstwy - taka sama kolejność --> makaron, farsz, brokuł, ser, makaron, farsz, brokuł, ser.
Na wierzchu również połóż makaron i znowu przykryj serem.

Całość włóż do rozgrzanego do 150st. piekarnika i piecz ok. 20-30 minut, aż ser na wierzchu się stopi i zacznie "pyrkać".

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe