Babka cytrynowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-05-25
  • Babka cytrynowa

Składniki:

Przygotowanie:

CIASTO:

Żółtka utrzeć do białości z miękką margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.

Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.


LUKIER:

Z cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny (tej startej na tarce) przygotować lukier przy pomocy miksera. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem