zupa-krem pieczarkowa

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2010-05-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa-krem pieczarkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa-krem pieczarkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa-krem pieczarkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa-krem pieczarkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa-krem pieczarkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa-krem pieczarkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa-krem pieczarkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa-krem pieczarkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa-krem pieczarkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zupa-krem pieczarkowa

Składniki:

Przygotowanie:

witam, proponuje zupe/krem, bardzo latwa do wykonania i wysmienita w smaku :)
cebule kroje w kostke i podsmazam na margarynie (ja uzywam tej w plynie) na glebokiej patelni (rondlu) na zloty kolor
wrzucam uprzednio umyte i pokrojone pieczarki (czesto stosuje mrozone pieczarki, bo zawsze lubie je miec pod reka lub kupuje juz pokrojone)
w miedzyczasie przygotowuje rosolek(dwie kostki rozpuszczam w litrze goracej wody)
przerzucam pieczarki do garnka i zalewam rosolem
gotuje pod przykryciem na malym ogniu ok 10-15 minut
w miedzyczasie nagrzewam piecyk na 180-200 stopni i wstawiam bulke na ok 10 minut (zeby byla rumiana i chrupiaca)
make rozbeltuje w ok 1/2 szkl. wody
zdejmuje pieczarki z ognia i traktuje je blenderem
wstawiam zupe ponownie na kuchenke i zagotowuje
wlewam smietane (38%)
na koniec zaprawiam maka, ktora przelewam przez sito
czas, ktory podalam 30 min. tj. od pokrojenia cebulki do podania na telerz :)
mam nadzieje, ze wam zasmakuje :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Sensuel, 2010-05-27 10:42:28
    Sensuel
    0
    Oj tak,pieczarkową uwielbiam.Mam już pomysł na obiadek .Zamienię tylko % śmietany,bo 38% to z dużo jak dla mnie.
    Poza tym fajne fotki.Tą z bulionówką dałby na afisz,bo wygląda super.Smaka mi narobiłaś :P
  • marissima, 2010-06-30 13:29:28
    marissima
    0
    ta zupa świetnie smakuje
  • vild, 2010-06-30 13:39:09
    vild
    tak!!! ta zupa jest niezawodna
    i przepyszna, przede wszystkim uwielbiam jej kremowy smaczek
    no i koniecznie z bagietka!!
    Komentarz
  • MamKalosze, 2010-07-25 11:47:35
    MamKalosze
    ja podsmażam lekko osolone i popieprzone pieczarki z cebulka na oliwie z oliwie, a właściwie dusze potem zalewam woda, dodaje kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę pokrojona w plasterki, u mnie śmietanka jest sodka taka do zup i sosów nie wiem ile ona ma procent. Jeśli robię zupę krem to również jem z bagietkami zapieczonymi ale jak raczej wole bez przerabiania na krem i z makaronem I dodaje pietruszkę
    Komentarz
  • hooliganka184, 2010-12-10 15:31:27
    hooliganka184
    0
    Dzisiaj zrobiłam i wyszła bardzo dobra, więc dziękuję za przepis. Wsunęliśmy z Tż-tem z bagietkami z masłem czosnkowym. Jedyna modyfikacja przepisu z mojej strony polegała na tym ,że zamiast margaryny do smażenia użyłam oliwy z oliwek. Pozdrawiam
  • miskowa, 2010-12-13 11:01:43
    miskowa
    1
    niedawno robiłam, wyszła pyszna. Jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł, że pieczarki można też przemielić na krem. Obniżyłam zawartość tłuszczu śmietany i zjedliśmy ją z makaronem, bo tak mi zupa grzybowa pasuje.
  • Susanna, 2010-12-13 14:59:39
    Susanna
    Dodaję do ulubionych, od dawna "chodzi za mną" pieczarkowa I myślę, że mężusiowi tez by smakowała
    Komentarz
  • Febra45, 2013-09-18 23:18:56
    Febra45
    zupa naprawdę dobra - warta polecenia ;-)
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe