Tarta z brzoskwiniami

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-05-26
  • Tarta z brzoskwiniami

Składniki:

Przygotowanie:

1. Włącz piekarnik. Musi się rozgrzać do temperatury 180°C :)
2. Ciasto:
- mieszamy mąkę z trzema łyżkami cukru, następnie dodajemy posiekane masło i wyrabiamy tak, aby powstała kruszonka. Następnie dodajemy wodę (jeśli 3 łyżki to za mało, można dodać trochę więcej, ale należy uważać, aby nie za dużo - ciasto będzie za wilgotne i klejące) i wyrabiamy ciasto ugniatając.
- Wyłóż formę ciastem (pamiętając o brzegach!) i ponadziewaj widelcem
- piecz około 20 minut
3. Masa:
- śmietanę, jajko i cukier waniliowy mieszamy mikserem (niskie obroty)
- masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut
4. Brzoskwinie:
- w tym czasie kroimy brzoskwinki na plastry lub ćwiartki
- ubijamy białko z odrobiną soli
- mieszamy ubite białko z pokrojonymi brzoskwiniami i łyżeczką cukru
- wyjmujemy tartę, zwiększamy tempreature piekarnika do 200°C
- pianę z owocami wylewamy na tartę i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min (dopóki piana nie przybrązowi sie z wierzchu)

Na końcu można posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno z bitą śmietaną :)

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • majqnia, 2013-08-12 20:18:39
    majqnia
    0
    moja pierwsza w życiu tarta na słodko i wyszła rewelacyjnie! prosta i pyszna

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem