Tagliatta z polędwicy wołowej

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-05-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagliatta z polędwicy wołowej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagliatta z polędwicy wołowej
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagliatta z polędwicy wołowej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagliatta z polędwicy wołowej

Składniki:

  • polędwica wołowa [1 szt.] (mała)
  • pomidorki koktajlowe [4 szt.]
  • rukola [1 ] (garść)
  • ser parmezan [10 dag]
  • kapary [2 łyżki]
  • oliwa z oliwek [3 łyżki]
  • ocet balsamiczny [1 łyżeczka]
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • czosnek [1 ząbek]

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.

Zioła pokroić na drobno i wymieszać z oliwą. Oczyszczoną z błon i tłuszczu polędwicę umieścić w misce, obtoczyć w ziołach z oliwą i dodać starty czosnek Uwaga: mięsa wołowego nie solimy przed pieczeniem. Rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron. Zarumienione mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku przez ok. 20 minut (aby uzyskać różowy kolor w środku sprawdzaj polędwicę co około 5 minut).
Jeśli polędwica jest większa, ok. 1-1,5 kg, wówczas pieczemy ją ok. 40-45 minut.

Ten przepis pokazuje co zrobić z polędwicą, która została nam po obiedzie. Zimną polędwicę pokrój na cienkie plastry i ułóż na płaskim talerzu zakrywając go całkowicie tak, jak w carpaccio.
W misce wymieszaj 1 garść porwanej rucoli, 4 przekrojone pomidorki cherry, garść kaparów, kilka łyżek oliwy z oliwek i kilka kropli octu balsamicznego.
Na środku talerza z polędwicą wyłóż mieszankę, a na górę dodaj kilka płatków startego parmezanu.
Polej jeszcze mięso odrobina oliwy i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.


TIPS:

Plastry polędwicy pieczonej można zastąpić w bardziej ekonomicznej wersji rostbefem.
Rostbef powinien być gruby z możliwie jak najmniejsza ilością żył i tłuszczu.
Poproś rzeźnika o pomoc :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • marissima, 2010-06-11 21:58:58
    marissima
    mięsko bogate w żelazo
    pysznie wykonane
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem