Polędwica wołowa pieczona z warzywami, serwowana z ziołowo-piklową gremolatą

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2010-05-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Polędwica wołowa pieczona z warzywami, serwowana z ziołowo-piklową gremolatą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Polędwica wołowa pieczona z warzywami, serwowana z ziołowo-piklową gremolatą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Polędwica wołowa pieczona z warzywami, serwowana z ziołowo-piklową gremolatą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Polędwica wołowa pieczona z warzywami, serwowana z ziołowo-piklową gremolatą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Polędwica wołowa pieczona z warzywami, serwowana z ziołowo-piklową gremolatą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Polędwica wołowa pieczona z warzywami, serwowana z ziołowo-piklową gremolatą

Składniki:

Przygotowanie:

PRZYGOTOWANIE GREMOLATY czyli zimnego sosu do mięsa.

Do gremolaty potrzebujemy: ogórki konserwowe, patisony, suszone pomidory w oliwie, 2 łyżeczki musztardy Dijon, ząbek czosnku, pęczek zielonej pietruszki i kilka łyżek oliwy.

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na płynną masę. Masę odstawić w chłodne miejsce, a w tym czasie przygotowujemy mięso.

PRZYGOTOWANIE POLĘDWICY

W misce połączyć ze sobą posiekaną natkę pietruszki, bazylię, tymianek i oregano. Dodać kilka łyżek oliwy i ząbek czosnku starty na tarce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.

Oczyszczoną z błon i tłuszczu polędwicę umieścić w misce, obtoczyć w ziołach z oliwą i dodać starty czosnek. Uwaga: mięsa wołowego nie solimy przed pieczeniem. Rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron. Zarumienione mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku przez ok. 40-50 minut (aby uzyskać różowy kolor w środku, sprawdzaj polędwicę co około 5 minut).


PIECZONE WARZYWA

Twarde warzywa takie jak, marchew, pietruszka, kalarepa i koper włoski tniemy na kawałki i układamy na blachę. Solimy, pieprzymy i polewamy ziołami (tymianek, bazylia, oregano, pietruszka) z oliwą. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy warzywa i pieczemy przez ok. 20 min. W tym czasie przygotujemy drugą blachę. Pomidory tniemy na połówki, bakłażany i cukinie tniemy na plastry skrapiamy ziołami z oliwą i dodajemy pieprz i sól. Po 20 min dodajemy do piekarnika drugą blachę i zwiększamy temperaturę do 240 stopni, pieczemy ok. 20 minut.

Upieczone warzywa serwujemy z polędwicą i sosem gremolatą.

Porada szefa kuchni:
Jeśli posiadasz piekarnik Electrolux’a Steam Oven twardsze warzywa możesz piec na parze przez 40 min używając funkcji nr 10.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 95 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem