Mielonka z cebulką

autor: , kategoria: z mięs mieszanych , dodano: 2010-05-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mielonka z cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mielonka z cebulką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mielonka z cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mielonka z cebulką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mielonka z cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mielonka z cebulką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mielonka z cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mielonka z cebulką

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis wymyślony dla potrzeby chwili. Miałam ochotę na coś innego, ale nie miałam za wiele czasu na wymyślanie. Może danie nie wygląda, ale za to moje chłopaki już krzyczą, że chcą znowu na obiad:) i jest bardzo sycące:)

U mnie są trzy osoby więc robię zawsze na 2 dni. Ziemniaki trzeba zrobić tego samego dnia, ale mięso jest tak samo dobre na następny.

Mięso(najlepiej mielony karczek) dajemy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu, przyprawiamy je niewielką ilością soli(ja dałam przyprawę uniwersalną), papryką słodką i jak ktoś lubi na ostro to też chilli, dorzucamy wg uznania oregano, bazylię, zioła prowansalskie (i inne zioła które lubimy). Mięso mieszamy i przekrawamy żeby było miałkie. Po ok 15 min, kiedy jest już podsmażone z każdej strony zdejmujemy je z ognia.

Cebulę kroimy na drobne plasterki, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu, przyprawiamy porządnie solą czosnkową, mieszamy, na chwilę zakrywamy pokrywką żeby zmiękła, po czym odkrywamy i smażymy aż nabierze złocistego koloru, ja osobiście lubię mocniej podsmażoną:)

Obieramy ziemniaki dla 3-6 osób, kroimy na małe kostki i obgotowujemy 5-10min żeby zmiękły. odcedzamy i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu. smażymy na mocnym gazie aż do zarumienienia. Przyprawiamy je do smaku słodką papryką. kiedy są już chrupkie wykładamy na talerze(po całej powierzchni.
Na ziemniakach kładziemy na środku cebulkę a na cebuli mięso(można pomieszać, ale tak uzyskamy lepszy efekt "wizualny":)

Do tego można podać mizerię lub pomidorki w śmietanie oraz zsiadłe mleko do popicia:)

Smacznego:)

Ps: jeśli chcecie podać mięso następnego dnia radzę wymieszać je z cebulką:)

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • aleksaa, 2010-05-26 20:24:58
    aleksaa
    2
    mi to wygląda na taki niedokończony przepis na sos bolognese...
    mięso w tej postaci jest dobre ale "suche", cięzko się je zbiera z talerza bo jest rozdrobnione
    podałabym je w tej postaci w tortilli, zrobiła warstwową zapiekankę, dodała do jakiegoś sosu i makaronu czy do sałatki ale tak po prostu rzucone na ziemniaki?... to już lepiej robić z tych samych składników zwykłe kotlety.
  • Sensuel, 2010-05-27 10:35:15
    Sensuel
    1
    Znam podobne danie.I jest całkiem dobre.Osobiście ja nie przepadam za takim czymś,ale mój TŻ to oddałby się za to.Ciągle mnie namawia na taki obiadek,ale na wizażu są takie pyszności,że jest w czym wybierać :

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem