Pasta z grochu-pyszna i zdrowa

autor: , kategoria: pasty , dodano: 2010-05-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasta z grochu-pyszna i zdrowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasta z grochu-pyszna i zdrowa

Składniki:

Przygotowanie:

Groch moczę około godziny w dwóch szklankach wody, a nastepnie gotuję az będzie bardzo miękki i zacznie się rozpadać. Odsączam lekko z resztek wody.

Cebulkę kroję dość drobno, czosnek na plasterki. Podsmażam razem na łyżeczce oleju, następnie studzę.

Łączę groch z cebulką, czosnkiem i przyprawami. Soli i pieprzu trzeba dość sporo. Miksuję na pastę i zajadam, najczęściej z chlebkiem wasa:)

Taka pasta jest tez pyszna na ciepło jako puree:)
Pasty wychodzi spora miseczka.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • aleksaa, 2010-05-26 20:15:25
    aleksaa
    coś nowego własnie mi się jajeczna skończyła, więc jeśli mam groch to go zaraz nastawie
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-05-29 22:05:01
    aleksaa
    0
    teraz ocena, groch ugotowałam i zostawiłam na drugi dzien przez co się nieco wysuszył i strasznie ciężko się go miksowało, musiałam podlewać go wodą i oliwą... przyznam że zioła sa idealnie dobrane do smaku pasty.
    Groch ugotowałam w osolonej wodzie, cebulkę też posoliłam smażąc ją i później nie musiałam pasty więcej doprawiać.

    Ogólnie, pasta jest dobra, wychodzi jej całkiem sporo, polecam wypróbować ale tylko tym którzy naprawdę lubią groch bo jego smaku nie da się zabić :P
  • anka_bunio, 2010-11-28 18:22:49
    anka_bunio
    1
    Nie jest to pasta roku, ale mnie smakuje. Nadawałaby się jako dodatek do mięsa, gdybym takowe jadła. I masz rację, że z chrupkim pieczywem smakuje najlepiej. Smak grochu nie jest aż tak bardzo mocny, a przecież nie jestem jego fanką. Przyprawy dobrze dobrane - tak, żeby było lekkostrawnie i smacznie. Dodałabym więcej czosnku, bo w smaku pasta wychodzi dość mdła. Po zmiksowaniu ma jednolitą, ale dość suchą konsystencję.
    Ciekawi mnie tylko, jak długo można taką pastę trzymać w lodówce, bo zrobiłam ją sobie na nadchodzący tydzień.
  • anka_bunio, 2010-12-06 17:53:20
    anka_bunio
    Otóż trzymać można długo, byle na najwyższej półce Z czasem robi się wyrazistsza.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem