Muffinki owsiane z miodem

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-05-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki owsiane z miodem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki owsiane z miodem

Składniki:

Przygotowanie:

Jak to w przepisach na muffinki bywa - mieszamy suche razem i mokre razem.

Czyli: mąkę, płatki, rodzynki, proszek do pieczenia, cynamon sól i cukier razem.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, miód (płynny!) i mieszamy.
Następnie łączymy suche z mokrymi i mieszamy.

Ciasto wykładamy do papierowych form na muffinki i pieczemy ok. 25 minut w 200stC.

Muffinki nie są bardzo słodkie. Smaczne, ale czegoś mi w nich brakowało i dodałam pokrojone w kawałeczki jabłko. I to było to!
Także polecam wersję z jabłuszkiem.

Smacznego!

Z podanych proporcji wychodzi ok 18 sztuk (zależy jak napełnimy foremki i czy dodamy jabłko).

    Śr. ocena: 4.17 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 18

Komentarze

  • Sensuel, 2010-05-27 12:27:00
    Sensuel
    Zawsze mam problem z ilościa masy jaką trzeba dać do foremek.Napisz proszę ile ty dajesz?
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-05-27 13:20:05
    zuzaneczka
    Zawsze czytam, że powinno się foremki napełniać do 2/3 wysokości. Daję mniej więcej tyle masy, czasem napełniam prawie całe (no tak zostaje z 5mm wolnego) i rosną takie jak na zdjęciu.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-27 02:34:34
    ewelline
    1
    z podobnego przepisu ostatnio robiłam sa bardzo smaczne!



    Mi to się zawsze powylewają, foremki rozkracza może mocniejsze foremki powinnam kupić.
  • zuzaneczka, 2010-07-27 10:57:03
    zuzaneczka
    ewelline ja wkładam papilotki do silikonowych foremek
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-27 11:18:56
    ewelline
    tak podejrzewałam ja muszę sobie kopić foremki do muffinek, bo jeszcze nie mam
    Komentarz
  • marta200, 2012-08-25 12:15:13
    marta200
    mam pytanko czy płatki owsiane trzeba rozdrobnić?
    Komentarz
  • s_daga, 2014-08-29 16:30:59
    s_daga
    0
    Któregoś pięknego dnia robiłam muffinki owsiane według Twojego przepisu. Jednak wyszły dla mnie za bardzo ciężkie, smaczne ale jednak ciężkie.
  • CreamLily, 2015-06-02 18:33:20
    CreamLily
    1
    Są przepyszne ^^ Leciutkie, mięciutkie, jak puch I bardzo zdrowe tak, jak lubię. Dlatego, że nie jem cukru (ani słodzików), po prostu go pominęłam, a miodu dałam tyle, ile jest w przepisie i dla mnie są wystarczająco słodkie
    P.S.Właśnie skończyłam trzecią

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem