Pierogi leniwe z kaszą manną

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2009-11-14
  • Pierogi leniwe z kaszą manną

Składniki:

  • ser biały [60 dag]
  • masło [5 dag]
  • jajka [3 szt.]
  • kasza manna [3 szklanki]
  • mąka [2 łyżki]
  • bułka tarta [3 łyżki]
  • sól

Przygotowanie:

Ser zmielić w maszynce do mięsa. Jajka wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z połową masła i serem, posolić do smaku. Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć masę serową, a na nią pianę i kaszę, delikatnie zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek o średnicy ok. 2 cm, spłaszczyć i kroić ukośnie kluski długości ok. 3 cm. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać kluski do wrzątku, ugotowane odcedzić. Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło i trzymać na ogniu póki masło się nie rozpuści. Gorące kluski podawać polane zrumienioną bułką.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z rzodkiewek

Komentarze

  • AislingR, 2014-10-25 18:37:39
    AislingR
    jaki jest sens dodawac ubita piane z bialek do ciasta ktore się potem ugniata? nie ma sensu. garnek do mycia, a wyrobione ciasto i tak nie będzie puszyste ;/ za to wiecej roboty i garnek do mycia
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta