Pierogi leniwe z kaszą manną

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2009-11-14
  • Pierogi leniwe z kaszą manną

Składniki:

Przygotowanie:

Ser zmielić w maszynce do mięsa. Jajka wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z połową masła i serem, posolić do smaku. Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć masę serową, a na nią pianę i kaszę, delikatnie zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek o średnicy ok. 2 cm, spłaszczyć i kroić ukośnie kluski długości ok. 3 cm. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać kluski do wrzątku, ugotowane odcedzić. Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło i trzymać na ogniu póki masło się nie rozpuści. Gorące kluski podawać polane zrumienioną bułką.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • AislingR, 2014-10-25 18:37:39
    AislingR
    jaki jest sens dodawac ubita piane z bialek do ciasta ktore się potem ugniata? nie ma sensu. garnek do mycia, a wyrobione ciasto i tak nie będzie puszyste ;/ za to wiecej roboty i garnek do mycia
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem