Zupa z kurczaka i kukurydzy

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-05-29
  • Zupa z kurczaka i kukurydzy

Składniki:

  • cebula [1 szt.] (drobno posiekana, duża cebula)
  • czosnek [1 szt.] (posiekany ząbek czosnku)
  • mąka pszenna [3 łyżki]
  • woda [2.5 szklanki]
  • bulion [1 l] (bulion drobiowy)
  • marchew [1 szt.] (duża marchewka pokrojona w cienkie plasterki)
  • fasolka szparagowa [175 g] (fasolka z obciętymi końcówkami, bez grubych włókien i pokrojona na krótkie kawałki)
  • fasola biała [400 g] (biała fasola z puszki)
  • kukurydza konserwowa [400 g]
  • kurczak [400 g] (najlepiej pierś z kurczaka)
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty [100 dag]
  • bulion drobiowy [1 l]

Przygotowanie:

1. Masło rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć przez 3-4 minuty, często mieszając, aż zmiękną.

2. Dodać mąkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

3. Stopniowo dolewać wodę, cały czas mieszając. Zeskrobać mieszaninę z dna garnka. Doprowadzić do wrzenia, często mieszając i gotować przez kolejne 2 minuty. Wlać bulion i mieszać, aż zupa nabierze jednolitej konsystencji.

4. Dodać marchewkę, fasolkę szparagową, fasolę, kukurydzę i pokrojono w kostkę mięso z kurczaka. Doprowadzić do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na średnio mały :) i gotować pod przykryciem przez 35 minut, aż warzywa będą miękkie.

5. Spróbować :) w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem

6. Nalać na głębokie talerze i w posypać startym żółtym serem- zupa jest tak sycąca że wystarczy za cały obiad :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa owocowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką