Śledzie pod pierzynką

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-05-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śledzie pod pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śledzie pod pierzynką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śledzie pod pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śledzie pod pierzynką

Składniki:

  • majonez
  • śledź [1 op.] (Matyas)
  • marchew [2 szt.]
  • ziemniaki [2 szt.]
  • ogórek kiszony [2 szt.]
  • jajka [2 szt.]
  • cebula [2 szt.]
  • szczypior (do dekoracji)
  • pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Śledzie pokroić w kwadraciki.
Marchew, ziemniaki, jajka ugotować i pokroić bardzo drobno. (Moja mama trze na tarce o grubych oczkach).
Cebulę i ogórki również drobno pokroić.

Wszystkie składniki układać warstwowo na paterce z wyższym brzegiem, albo w misce - jak kto woli.

Na dno układamy nasze śledzie pokrojone w dzwonka. Potem kolejno...
1 warstwa : cebula + majonez
2 warstwa: ziemniaki + majonez
3 warstwa: ogórki + majonez
4 warstwa: marchew + majonez
5 warstwa: jajko (+ majonez ale nie koniecznie).

Można na wierzch posypać trochę pieprzem lub czerwoną papryką (przyprawa) i udekorować np. szczypiorkiem.

* w ilości porcji zaznaczyłam 1, bo to ile ich będzie zalezy od tego kto ile sobie nałoży :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Dzieci urodzone w lutym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem