placuszki gryczane z serem i pieczarkami + sos czosnkowy

autor: , kategoria: dania z kaszy , dodano: 2010-05-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! placuszki gryczane z serem i pieczarkami + sos czosnkowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! placuszki gryczane z serem i pieczarkami + sos czosnkowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! placuszki gryczane z serem i pieczarkami + sos czosnkowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! placuszki gryczane z serem i pieczarkami + sos czosnkowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! placuszki gryczane z serem i pieczarkami + sos czosnkowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! placuszki gryczane z serem i pieczarkami + sos czosnkowy

Składniki:

Przygotowanie:

placuszki:
kaszę, wiadomo- gotujemy w osolonej wodzie ;]
pieczary kroimy w takie drobne te, jak się kroi pieczary i dusimy, a ser trzeba utrzeć. ja go biorę na oko więc wam nie powiem dokładnie ile to jest ale jakieś pół piąstki ;D

jak już przestudzimy kaszę i pieczarki to wkładamy wszystko do jednej mich i dodajemy całą resztę, czyli: ser, jajko, mąkę, majeranek, pieprz i sól. z solą bym uważała ponieważ kasza ugotowana została w osolonej wodzie a i ser żółty jest słonawy. no i mieszamy ;D
do tej mamałygi można dodać też troszeczkę startej cukinii ;]

masa się łatwo rozlatuje, więc trzeba uważać i nie rozgniatać na siłę na patelni. nabieramy łyżką, kładziemy na pateli, leciutko naciskamy i niech się smaży ;D po chwili możemy delikatnie obrócić. smażymy oczywiście na złoty kolor ;]
wychodzi jakieś 12 placuszków, na jedną porcję wystarczą jakieś 3 sztuki- są bardzo sycące.


sos:
najprostrzy jaki może być ;D majonez mieszamy z jogurtem wkruszamy pół kosteczki czosnkowej, wsypujemy majeranek i gotowe ;D



na zdjęciu, z braku kostki, zamiast sosu jest zwykły serek śmietankowy xD

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • SweetFruit, 2010-06-04 17:48:29
    SweetFruit
    Placuszki wyglądają pysznie. Jak będę miała czas to na pewno wypróbuję.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-21 11:14:35
    marissima
    0
    jadłam juz takie placuszki pychotka
  • anka_bunio, 2010-10-20 17:33:30
    anka_bunio
    2
    Oceniam tylko kotleciki, sos zrobiłam po swojemu.
    Smakują i wyglądają zupełnie inaczej niż wszystkie inne kotlety gryczane, które jadłam. Przede wszystkim, nie rozwalają się na patelni, co było dla mnie dużym zaskoczeniem. Niestety są też mniej apetyczne i bardziej suche. Ale coś za coś. Szybko się je przyrządza, a jeśli dzień wcześniej ugotuję sobie kaszę i przesmażę pieczarki, to już w ogóle żadna robota następnego dnia i za to wielki plus. Na pewno jeszcze do nich wrócę i dodaję do ulubionych.
  • polutek, 2010-10-20 23:33:51
    polutek
    1
    Super są. Ale też kasza jest ważna. Ja używam wyłacznie gryczanej prażonej Kupca i smakowo jest nie do podrobienia. A co do wyglądu placuszków - zdecydowanie wolę słabszy wygląd a super smak
  • AnnStyl, 2015-10-22 20:37:45
    AnnStyl
    0
    Też spróbuję. Raczej bez sosu. Mam nadzieję, że będą wyglądać tak jak na zdjęciu. Już bym je zjadła.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe