Cebulka prażona

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-05-30
  • Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! Cebulka prażona
    Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! Cebulka prażona

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulkę drobno pokroić.
Do miseczki wsypać mąkę i sól. Dodać cebulkę. Wymieszać.
N rozgrzany olej wrzucić cebulkę obtoczoną w mące. Smażyć na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Czas smażenia ok. 30 min.

* Cebuli nie solić na patelni, bo po posoleniu puści więcej soku. A to nam nie pomoże w uprażeniu jej.
* Cebulkę prażoną podawać np. do hot - doga, jako dodatek do sałatek czy też do panierki.

    Śr. ocena: 4.59 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • cerveza, 2010-05-30 22:24:47
    cerveza
    właśnie się dzisiaj zastanawiałam, jak by to zrobić, żeby wyszła taka jak ta kupna. Przepis wypróbuję o diecie, mam nadzieję, że mi wyjdzie 5 gwiazdek za wyczekiwany przepis
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-30 22:27:44
    Sensuel
    A ja myślałam,że tylko ja jestem fanką takiej cebulki .No ja też mam nadzieję,że Ci wyjdzie.Do tego trzeba dużo cierpliwości,bo aż 30 minut
    Komentarz
  • mooonik, 2010-05-30 22:32:28
    mooonik
    ile ja się nazastanawiałam jak zrobić taką cebulkę...
    mam nadzieję ze w smaku przypomina tą sklepową
    jutro spróbuję zrobić i dam znać
    Komentarz
  • Angelot, 2010-05-30 22:34:20
    Angelot
    1
    pyyycha ja uwielbiam prażoną cebulkę we wszelakich sałatkach, fast-foodach zawsze byłam ciekawa jak się ją robi i o to proszę jutro zaczynam się za robotę
  • Angelot, 2010-05-30 22:34:55
    Angelot
    biorę się za robotę *
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-30 23:07:16
    Sensuel
    No to czekam na relacje
    Komentarz
  • shinju1986, 2010-05-30 23:19:10
    shinju1986
    Jak tylko wrócę z długiego weekendu to będę musiała koniecznie wypróbować, bo kocham taką cebulkę. Czy możesz jeszcze mi powiedzieć jak długo przechowujesz taką cebulkę?
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-05-30 23:20:57
    aleksaa
    wywołałaś sensację tym przepisem też kocham cebulkę prażoną jak dokończę kupną z chęcią wypróbuję tą
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-31 08:40:28
    Sensuel
    Nie sądziłm,że w Polsce ona jest również tak popularna.Mam nadzieję,że wam zasmkuje
    Komentarz
  • miskowa, 2010-05-31 09:13:21
    miskowa
    0
    Mój tż mógłby dodawać tej cebuli do wszystkiego - niestety w Polsce ciężko ją dostać a poza tym jest strasznie droga. Twój przepis od razu został przez niego wypróbowany i obiecał mi, że już nie będę musiała mu tej cebuli przywozić kilogramami z zagranicy. Następnym razem powiedział, że chyba potroi przynajmniej ilość składników.
    Jak długo przechowujesz tą cebulę? Ta sklepowa pewnie jest jakoś "ulepszana", żeby mogła leżeć tak długo
    5 za przepis, bo mina tż była bezcenna, jak go zobaczył. Dzięki
  • Sensuel, 2010-05-31 09:27:13
    Sensuel
    U mnie ona schodzi w bardzo szybkim tempie takze w szczelnym plastikowym pojemniku jest max 3 dni.
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-05-31 13:44:44
    zuzaneczka
    przepis ląduje w ulubionych - przy najbliższej okazji wypróbuję - uwielbiam taką cebulkę, a kupna faktycznie droga
    Komentarz
  • dzidzia_aim, 2010-05-31 22:59:52
    dzidzia_aim
    0
    Ja również uważam że za sam przepis należą się gwiazdeczki ślinotoku dostałam
  • Meariel, 2010-06-02 14:31:07
    Meariel
    0
    Mmmm, rewelacja! Zawsze się zastanawiałam jak zrobić taką cebulkę. Dzięki za ten przepis
  • s4bin4, 2010-06-05 13:48:51
    s4bin4
    1
    Mniam ja tez sie zastanawialam jak zrobic taka cebulke ide sobie dolozyc do obiadu
  • cerveza, 2010-06-05 22:45:31
    cerveza
    ehhh, smażyło się na malutkim ogniu, powoli, grubo ponad 30 min, przyszedł TŻ, zwiększył ogień i się przypaliło i gorzkie wyszło.
    Także następnym razem go nie wpuszczam do kuchni
    Komentarz
  • lentilka, 2010-06-29 22:31:16
    lentilka
    1
    Zrobiłam cebulę dokładnie według Twojego przepisu, stałam na patelnią cały czas i pilnowałam. Moim zdaniem dużo jej brakuje do tej ze sklepu. Po za tym czas smażenia na małym ogniu jest dłuższy niż 30 min:/ więc lepiej kupić cebulę w sklepie i nie rozczarować się na końcu.
  • Sensuel, 2010-06-29 22:39:03
    Sensuel
    To kup
    Mnie się smaży w tym czasie co podałam.Widomo,że coś robione w domu nie jest identyczne jak ze sklepu,bo nie ma E !!!
    Komentarz
  • marlena_m, 2010-06-30 14:20:20
    marlena_m
    0
    Ja też dostałam ślinotoku !!!!!! Uwielbiam taką cebulkę !!!!!

    >>>5
  • katarzinka, 2010-07-05 08:11:33
    katarzinka
    2
    cebulka wypróbowana - wyszła przepyszna. sprawdza się jako dodatek do różnych dań.
    ja robiłam z mąką kukurydzianą i mogę polecić.
  • Sensuel, 2010-07-05 09:24:10
    Sensuel
    No i bardzo się cieszę,że się udała i smakowała
    Komentarz
  • Mademoiselle_Pauline, 2010-07-07 21:21:13
    Mademoiselle_Pauline
    3
    Zawsze kupowałam ta cebulkę w Ikea, ale dzięki Tobie w końcu potrafię przygotować ją samodzielnie.
    Jest pyszna, choć przygotowanie tego smakołyku zajmuje sporo czasu.
    Dziękuję za przepis
  • SleepingBeuty, 2010-07-07 21:53:24
    SleepingBeuty
    1
    hmmm uwielbiam taką cebulkę zawsze jak idę na kebaba to prosze, żeby mi jej dodali jest cudowna. W życiu bym nie wpadła, że robi się ją w taki sposób...
  • paulina150528, 2010-07-07 22:09:03
    paulina150528
    1
    Od lat robię według identycnego przepisu i zawszw mi wychodzi Pracochłonne ale warte czasu oczekiwania.
  • ewelline, 2010-07-17 00:13:56
    ewelline
    0
    ja za ta cebulka nie przepadam ale brawo za cierpliwość ja bym jej nie miała
  • monk111, 2010-09-16 12:50:56
    monk111
    1
    zroibilam z tego przepisu. faktycznie trochę sie rozni w smaku, ale i tak jest pyszna !! brawo!
  • Skierka001, 2012-11-11 19:11:21
    Skierka001
    Jak to przechowywać? Wystarczy w pudełku na żywność schować do szafki?
    Komentarz
  • Syl993, 2013-01-08 16:15:07
    Syl993
    0
    Przepyszna, no i wiadomo, ze o wiele zdrowsza niz ta sklepowa, jednak niby tak samo smakuje, ale nie ma chemii, moj Tz jest pod wielkim wrazeniem, wrocil z pracy a tutaj cebulka.
  • venderlo, 2013-09-03 00:56:54
    venderlo
    no i doczekałam się przepisu , świetnie.
    Jutro będę robić .
    Komentarz
  • Karitasek, 2013-10-04 13:04:03
    Karitasek
    a moze dla tych mniej cierpliwych taka alternatywe mozna sprubowac: cebulke posolic sporo wczesniej niech pusci sok, odcisnac ja i dopiero wtedy opanierowac i na patelnie? juz jest troche suchsza to moze pojdzie szybciej. Robialam tak wczesniej tylko potem do piekarnika zamiast patelni ale moze tak tez zadziala (sorka za brak polskich znakow ale klawiatura ang)
    Komentarz
  • lekmarii, 2014-01-13 12:15:27
    lekmarii
    0
    to jak ta wg kabaretu OTTO "zasmażka"
  • pannajoanna71, 2014-03-25 17:47:20
    pannajoanna71
    mi nie wyszla... nie wiem, czy cos źle robiłam... dlatego bez oceny.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe