Biszkopt - bardzo dokładny przepis

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-05-31
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Biszkopt - bardzo dokładny przepis
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Biszkopt - bardzo dokładny przepis

Składniki:

Przygotowanie:

Na wizażu widziałam już kilka przepisów na biszkopt i wiele z nich kiedyś stosowała. Raz wychodziły raz nie...

W przypadku ciasta biszkoptowego bardzo ważne są idealne proporcje. Jeśli stosujemy łyżki, to tak naprawdę nie mamy dokładnych proporcji i raz wychodzi raz nie.

Jeśli chodzi o mąkę, możemy użyć pszennej np. wrocławskiej, ale najlepsza będzie tortowa.

Podane składniki są na 1 jajko. Ja na upieczenie biszkoptu w keksówce używam 4 jajek. W tortownicy 30cm 8 jajek.
Ostatnio zaatakowała nas jelitówka, więc upiekłam biszkopt w keksówce, bez niczego, ale synuś uwielbia jeść go np. z nutellą.

Każdy na pewno ma swoje ulubione dodatki. Ja podaję tylko bazę w postaci ciasta.

Do dzieła.

Do dużego garnka lub miski wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać mikserem przez 3 minuty na każde jajko. Jesli mamy np. 4 jajka to 12 minut.

Jeśli ubijamy ręcznie to 5 minut na każde jajko - w przypadku 4 jajek 20 minut.

Do ubitej masy jajecznej dosypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać drewniana łyżką na gładką masę.

Piec w foremce wyłożonej papierem, lub posmarowanej masłem i wysypanej mąką krupczatką przez około 25 minut w temp 150 stopni.

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości foremki. Upieczony biszkopt ma kolor jasno złoty, a włożona wykałaczka wychodzi czysta z ciasta.

Smacznego.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • pysiamn, 2010-05-31 12:42:39
    pysiamn
    1
    Uwielbiam takie rzepisy ! Ja mam sprawdzony przepis na biszkopt...ale twój jest szybszy :-P więc dziękuje za niego
  • brzoskwinia82, 2010-05-31 22:49:55
    brzoskwinia82
    super dokładny przepis, zapisałam sobie i wypróbuję w najbliższym czasie bo nie zawsze mi biszkopt wychodził
    Komentarz
  • backie, 2010-06-01 21:03:22
    backie
    2
    Wygląda pysznie. Przepis - baza łatwy w odbiorze i dokładny. Zachęca do wypróbowania. Prostota pomysłu tworzy wiele możliwości, z czym i jak go podawać, a więc daje pole wyobraźni. I eksperymentom.
  • vild, 2010-06-14 17:13:36
    vild
    no!!! nie wiem czy ten przepis nie jest za dokladny. zeby jajka ubijac z zegarkiem w reku-to juz chyba przesada!!
    przepis jak przepis-skorzystam jak bede miala "czas" ..tak z ciekawosci
    Komentarz
  • asiulkaa, 2010-06-14 18:08:25
    asiulkaa
    Z tym krytykowaniem łyżki jako miarki to trochę przesada, łyżkę każdy w domu ma, a wagę nie. Poza tym jajka są różnego rozmiaru więc ścisłe trzymanie się wagi wcale nie jest gwarantem ze biszkopt się uda. Trzeba podchodzić elastycznie do robienia biszkoptu jak jajka są większe to nasypać mąki i cukru z większą "górką", a jak mniejsze to bardziej płaskie łyżki.
    Ten przepis to jest to samo co ja wcześniej umieściłam tylko z tą różnicą, że podana jest ilość wagowo, a nie w łyżkach.
    Komentarz
  • vild, 2010-06-14 20:55:45
    vild
    zapominialam ocenic, daje na razie 3*
    Komentarz
  • Madii89, 2010-06-29 14:46:56
    Madii89
    5
    Naprawdę dokładny przepis. Dzięki za szczegóły
  • ewelline, 2010-07-28 17:10:21
    ewelline
    1
    biszkopt z krupczatka jest rewelacyjny
  • carolina96, 2011-03-20 21:10:56
    carolina96
    -1
    zrobiła i wyszedł genialny. Ja dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia jeszcze, a robiłam 6 jajek. I myślę, że przy takim przepisie biszkopt każdemu musi wyjść
  • noicoz, 2014-01-07 04:15:21
    noicoz
    SPRAWDZE GO NA PEWNO BO ZAWSZE DAJE DO SWOJEGO PROSZEK DO PIECZENIA I ODROBINE ZIEMNIACZANEJ,A TU BEZ PROSZKU I Z KRUPCZATKĄ.HM.
    Komentarz
  • noicoz, 2014-01-07 04:16:35
    noicoz
    NO TAK ,TA KRUPCZATKA TO TYLKO DO FORMY,OK
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2017-02-24 09:01:00
    PatrykLubik
    dla mnie najlepszy biszkopt wychodzi z mąki tortowej szymanowskiej, jest super
    Komentarz
  • ankaszym, 2017-06-14 13:19:11
    ankaszym
    PatrykLubik masz rację, jak dla mnie też z maki tortowej szymanowskiej wychodzi najlepszy biszkopt
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe