Kulebiak litewski

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-11-14
  • Kulebiak litewski

Składniki:

Przygotowanie:

Do mąki dodać wiórki margaryny, śmietanę, jajko i żółtko oraz szczyptę soli, szybko wyrobić ciasto. Wstawić je do lodówki co najmniej na 2 godz. Namoczyć umyte grzyby (ok. 2 godz), ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Wywarem z grzybów zalać kapustę i gotować w odkrytym naczyniu. Posiekać razem z grzybami. Na patelni zrumienić na oleju posiekaną cebulę, dołożyć kapustę, przesmażyć, przyprawić solą i pieprzem.
Rozwałkować ciasto na prostokąt grubości 1 cm i przykryć je warstwą nadzienia tak, by między nim a krawędzią dłuższych boków pozostało wolne miejsce. Boki te szczelnie ze sobą zlepić. Kulebiak posmarować z wierzchu białkiem i piec ok. 45 min w temperaturze 200°C. Podawać na ciepło jako dodatek do zup lub z sosami na drugie danie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe