Kurczak na butelce piwa

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia polska , dodano: 2010-06-01
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak na butelce piwa
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak na butelce piwa

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaczki obrać, umyć i pokroić na pół. Kurczaka umyć wybrać środek, odciąć szyję i wypukać a następnie osuszyć.
Butelkę z piwem umyć i usunąć etykiety, odlać połowę piwa.
Kurczaka nasadzić na butelkę, natrzeć papryką ostrą i przybrać marchewką.
Do naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka dodać ziemniaczki, liść laurowy, czosnek i marchewkę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • zuzaneczka, 2010-06-01 15:36:47
    zuzaneczka
    Sensuel już proponowała coś takiego
    Komentarz
  • EEni, 2010-09-28 14:07:53
    EEni
    w jakim celu puka się kurczaka? Czy po takim pukaniu lepiej się piecze? A może zamiast wypukać powinno się wypłukać)
    Komentarz
  • ameliar, 2013-11-03 12:08:58
    ameliar
    Tak naprawde takie przyrządzenie kurczaka nie ma wiekszego sensu oprócz tego że ładnie stoi. Nie daje ani aromatu ani wilgotności.
    By faktycznie coś to piwo "dało" najlepiej kurczaka nasadzić na puszkę z piwem(wieczko otworzyć otwieraczem do puszek) i absolutnie nie wylewać/nie odlewać piwa!
    Ewentulanie nasadzić kuraka na butelke z piwem ale pojemności 0,33.
    Wtedy pod wpływem wysokiej temperatury piwo zaczyna kipieć i oblewać kurczaka. Dzięki temu jest on wilgotny, mięciutki aż mieso odchodzi od kości.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe