Kruche ciasto - podstawa do tarty

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-06-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto - podstawa do tarty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto - podstawa do tarty
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto - podstawa do tarty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto - podstawa do tarty

Składniki:

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypuję mąkę.
Dodaję proszek do pieczenia.
Masło (może też być margaryna) musi być schłodzone i kroję na małe kosteczki, tak aby było mi łatwiej gnieść. Dodję do mąki.
Do miski ląduje cukier puder i żółtka.

Całość zagniatam, aby się połączyło i dało dzielić jak plastelinę.

Tortownicę lub blachę do tarty smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą.
Ciasto nakładam po kawałku.Biorę trochę ciasta z miski i wyklejam nim formę.
Przed pieczeniem nakłuwam patyczkiem.

Piekrnik rozgrzewam do 180C (termoobieg) i piekę 25 min.Po ok 20 min sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już dobre.

* jak robię tartę w tortownicy 24cm to daję tyle mąki co jest w przepisie
* jak robię tartę w formie do tarty 28cm to daję mąki 1 1/2 szkl.
Ale mnie osobiście starczy tyle ile podałam w przepisie, bo wolę cieńsze ciasto.
* zdjęcia dodałam po pieczeniu i przed pieczeniem

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem