Placki drożdżowo-gryczane nadziewane śledziem

autor: , kategoria: placki , dodano: 2009-11-14
  • Placki drożdżowo-gryczane nadziewane śledziem

Składniki:

  • mąka gryczana [40 dag]
  • drożdże [2 dag] (roztarte z niewielką ilością cukru)
  • mleko [1 l]
  • jajka [2 szt.] (surowe)
  • jajka [3 szt.] (ugotowane na twardo)
  • szczypior [3 szt.] (posiekany)
  • filety śledziowe [2 szt.]
  • sól

Przygotowanie:

Mąkę zaparzyć mlekiem, wymieszać i przestudzić. Do jeszcze ciepłej, lecz nie gorącej masy, dodać drożdże roztarte z odrobiną cukru i dobrze wymieszać. Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka surowe roztrzepać i dodać do ciasta. Lekko posolić, wymieszać i na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć cienkie duże placki.
Filety śledziowe i jajka ugotowane na twardo drobno posiekać i wymieszać ze szczypiorem, smarować placki i układać jeden na drugim. Pokroić w trójkąty jak tort. Podawać ze śmietaną.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Racuchy z jabłkami FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem