Mocno czekoladowy sernik

autor: , kategoria: serniki, kuchnia polska , dodano: 2010-06-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowy sernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowy sernik
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowy sernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowy sernik
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowy sernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowy sernik
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowy sernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowy sernik
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowy sernik
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowy sernik

Składniki:

  • Na spód
  • ciastka typu digestive z czekoladą [225 g] (1 opakowanie ja użyłam ciastek owsianych ZŁOTOKŁOS z czekoladą)
  • margaryna [70 g] (polecam Kasię)
  • Mus serowy
  • czekolada mleczna [250 g] (2,5 tabliczki ja uzylam najtanszej wedlowkiej jaka była w sklepie)
  • ser zmielony [500 g] (najlepiej taki zmielony w wiaderku do sernków Prezident lub Milk Land w wiaderku)
  • cukier [150 g]
  • jajka [4 szt.]
  • śmietana kremówka [300 ml] (kremówka 36% ! (najlepiej Piątnicy ew. łaciate)
  • budyń [1 łyżka] (1 łyzka budyniu czekoladowego. Sypkiego)
  • kardamon [2 szczypty]
  • Dekoracja
  • bita śmietana
  • czekolada biała (ja uzyłam polewy czekoladowej Dr Otcera)

Przygotowanie:

Wariacja na temat mocno czekoladowego o konsystencji musu sernika.
Idealne dla wymagających smakoszy sernikowych.

SPÓD SERNIKA:
Ciastka rozdrabniamy na proszek (ja zrobiłam to w blenderze), masło topimy (ja w mikrofali bo szybko ;) )
Masło dodajemy do pyłu ciastkowego...mieszamy.
Taką masą wykładamy tortownicę lub blachę (20x32cm lub śr. tortownicy 28cm), dokładnie dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Ja na spód dałam jeszcze papier do pieczenia, ale już niczym nie smarowałam.


MUS SERNIKOWY:
W tym czasie przygotowujemy ser.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub na parze i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka ucieramy z cukrem (ja miksowałam na najwyższych obrotach na pianę) i stopniowo dodajemy ser. Kiedy składniki się połączą dodajemy śmietankę UWAGA 36% , a następnie ostudzoną ciekłą czekoladę. Pod koniec dodajemy łyżkę budyniu czekoladowego i dwie szczypty kardamonu.
Masę serową wylewamy na spód z ciastek i pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Sernik najlepiej smakuje jak polezakuje całą NOC w lodówce.
(Ja robiłam wieczorem i rano kroiłam ...przyznaję że pierwsze dwa kawałki cięzko było wyjąć...ale potem było z górki).

Super smakuje z odrobinką bitej śmiatany, ew pobryzgany białą czekoladą.

POLECAM warte grzechuuuuuuuuu !!!

Idealne na weekendowe posiadówki przy kawie lub rodzinne spotkanka.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Sernik kawowy z cynamonem

Komentarze

  • Hlaskoida przy czystej, 2010-06-03 10:24:36
    Hlaskoida przy czystej
    0
    Przepis bardzo mi się podoba, na pewno wypróbuję, tylko mam pytanko: w jaki sposób łączysz ser z jajkami? Chodzi o dodanie samej łyżki proszku budyniu? czy ugotowanego?
  • pysiamn, 2010-06-03 10:31:32
    pysiamn
    jak w przepisie ...jajka całe miksujemy z cukrem na pianę puszystą ...stopniowo dodajemyu po łzce ser zmielony z wiaderka ....potem smiewtane wychodzi mussssss...czekoladę ...na sam koniec łyżka budyniu takiego w proszku prosto z torebki
    Komentarz
  • monisia104, 2010-06-03 18:26:25
    monisia104
    wygląda bardzo apetycznie gdyby nie fakt, że ciasta mi nie wychodzą, już zabrałabym się do pracy... ;
    Komentarz
  • aplikacja24, 2010-06-06 14:24:25
    aplikacja24
    -5
    jak wygląda, tak smakuje

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką