Urodzinowa Pavlova dla wizaz.pl

autor: , kategoria: ciasta z masą, torty , dodano: 2010-06-03
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Urodzinowa Pavlova dla wizaz.pl
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Urodzinowa Pavlova dla wizaz.pl
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Urodzinowa Pavlova dla wizaz.pl
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Urodzinowa Pavlova dla wizaz.pl
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Urodzinowa Pavlova dla wizaz.pl
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Urodzinowa Pavlova dla wizaz.pl
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Urodzinowa Pavlova dla wizaz.pl
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Urodzinowa Pavlova dla wizaz.pl

Składniki:

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (najlepiej piekarnik ustawić na grzanie góra-dół).

W czasie jak się nagrzewa przygotowujemy bezę:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier (nie przerywając ubijania). Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Jeszcze chwilę ubijamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę z białek w kształt ok. 20-cm koła (najłatwiej je sobie wcześniej na papierze narysować i potem wypełnić masą)
Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 60-70 minut.
Studzimy co najmniej 3 godziny w lekko uchylonym piekarniku. W tym czasie środek bezy powinien trochę opaść.
Ja najczęściej piekę bezę wieczorem i studzę w piekarniku przez noc.

Wystudzoną bezę bardzo delikatnie obracamy papierem do góry, delikatnie odrywamy papier i obracamy z powrotem. Jeśli beza popęka, to próbujemy oderwać papier bez obracania (ja sobie pomagam nożem).
Bezowy spód kładziemy na dużym talerzu, albo paterze.
Godzinę przed podaniem ubijamy śmietankę z łyżką cukru pudru i ewentualnie fixem do śmietany. Wykładamy śmietanę na bezowy spód, dekorujemy owocami.
To jeden z moich ulubionych deserów :)
Nie jest pracochłonny, czas zabiera jedynie pieczenie i studzenie. Ale w czasie gdy beza się studzi ja najczęściej smacznie śpię ;)
Czas przygotowania oznaczyłam jako 30 minut, bo mniej więcej tyle trwa w sumie przygotowanie składników i ubicie wszystkiego,oraz wykładanie na blaszkę i ozdabianie.

    Śr. ocena: 4.94 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Ewusia_marchew, 2010-06-09 23:56:03
    Ewusia_marchew
    Jak dla mnie pieczenie bezy to mistrzostwo świata i sztuka absolutnie nie do opanowania więc za tę bezę i za mega smakowity wygląd 5 *
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-11 08:18:49
    malinka118
    5
    Zrobiłam z Twojego przepisu i pierwszy raz mi wyszła. Rewelacja polecam. Zrobilam z truskawkami
  • gaga87, 2010-06-14 12:58:54
    gaga87
    o mamo, jak to przepysznie wygląda! tylko ja też z tych, co bezy piec nie potrafią ale może kiedyś spróbuję
    Komentarz
  • Katty_p13, 2010-06-14 15:52:50
    Katty_p13
    3
    Pierwszy raz w życiu wyszła mi beza - śmietankę już umiałam ubić smacznie, efektownie, prosto i bez zabierania czasu - to jest to, co ja lubię najbardziej przy pracach kuchenno - wypiekowych
  • AgaZ, 2011-03-20 11:57:43
    AgaZ
    2
    Czas na ocenę po konsumpcji Zaznaczam, że pierwszy raz robiłam Pavlovą, ale wiedziałam dokładnie czego mam się spodziewać. Beza wyszła wyśmienita. Nie za słodka, delikatna, krucha z wierzchu, ale soczysta w środku. Zrobiłam tak jak radziła Vesenka i po upieczeniu siedziała w piekarniku przez całą noc. Ponieważ spodziewałam się dużo gości zrobiłam dwa blaty i przełożyłam je bitą śmietaną z truskawkami. Naprawdę fenomenalne, wykwintne i spektakularne ciasto. Naprawdę smakowało wszystkim bo w 7 osób wchłonęliśmy caluśkie
  • jadziamil, 2011-03-21 13:02:17
    jadziamil
    Ja kupuję gotowe bezy,a dalej postępuję jak w tym przepisie...moje wnusie uwielbiają ten deser.
    Dzisiaj dokładam brzoskwinie z puszki
    Komentarz
  • sunny_skies, 2013-05-12 14:40:07
    sunny_skies
    0
    Pierwszy raz robiłam bezę właśnie według tego przepisu i wyszła rewelacyjnie. Według opinii znajomych upieczenie dobrej bezy wcale nie jest takie proste, tak więc polecam ten przepis.
    Beza wyszła smaczna, delikatna, z wierzchu chrupiąca w środku delikatnie soczysta - dokładnie taka jaką chciałam. Jedyne zastrzeżenie to jej kolor - zastanawiam się jak osiągnąć bielszy odcień.
  • Blackigirl, 2013-05-14 13:43:18
    Blackigirl
    0
    wyglada przesmakowiecie musze ja wyprubowac, mam cala buzie sline na widok tych zdjec, uwielbiam ubustwiam bezy wszelkiego wydania mniammm
  • Anahi1307, 2013-05-16 18:05:58
    Anahi1307
    0
    MMM wygląda bardzo smacznie
  • Klaudia_ok, 2013-05-18 21:43:09
    Klaudia_ok
    0
    Wygląda pysznie uwielbiam beze
  • skierkaaa, 2013-08-05 11:40:17
    skierkaaa
    0
    Robiłam bezę niedawno na imieniny. To był mój debiut. Goście byli zachwyceni
    Nie muszę chyba mówić, że zniknęła w oka mgnieniu.
    Przepyszna
  • Xiaaa, 2014-02-15 08:29:21
    Xiaaa
    A mi jak zwykle beza nie wyszla Nie ubily mi sie dobrze bialka. Przed ubijaniem byly wijete pol godziny wczesniej z lodowki. Ubijalam przez ok 20min i nadal nie byly na sztywno. Tak ze wyszedl taki plaski placek o grubosci 0,7cm, o wiele wiekszy niz mial byv i jak posmarowalam go smietanka ktora akurat dobrze byla ubity to moze zwiekszyl sie o kolejne 2mm. Porazka po prostu (((( Te zdjecia nie maja nic wspolnego z tym co teraz mam....
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe