Pieczarkowa zupa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-06-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarkowa zupa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarkowa zupa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarkowa zupa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarkowa zupa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarkowa zupa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarkowa zupa

Składniki:

  • pieczarki [6 szt.] (większych)
  • marchew [2 szt.] (większe)
  • pietruszka [1 szt.] (duża, korzeń)
  • seler [1 główka]
  • grzyby suszone [3 szt.] (niekoniecznie)
  • śmietana [250 ml] (słodka)
  • ziemniaki [5 szt.] (średnie)
  • ziele angielskie [2 szt.]
  • liście laurowe [1 szt.]
  • cebula [1 szt.] (duża, lub 2 małe)
  • masło (do smażenia)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki kroję w trochę większą niż pozostałe warzywa.
Pieczarki kroję w plasterki lub półplasterki.
Cebulkę kroję w drobną kostkę.

Do garnka wrzucam warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzybki suszone oraz łyżeczkę soli. Zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu.

Na patelni podsmżam cebulkę na łyżce masła. Dodaję trochę soli, aby puściła sok. Dorzucam pieczarki i całość podsmażam. Pieprzę, mieszam i dodaję do gotujących się warzyw.
Pod koniec gotowania, jak warzywa już będa miękkie dodaję śmietanki.
Mieszam, doprawiam sola i pieprzem, chwilę jeszcze gotuję i koniec roboty :)

* można dodać kostki grzybowej np.Knorr

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa brokułowa

Komentarze

  • kropka75, 2011-03-30 13:24:31
    kropka75
    0
    Mniam.
    Najlepsza pieczarkowa - pieczarki muszą być podsmażone, no muszą i koniec. Inna nigdy tak dobra nie wyjdzie.

    Robię bardzo podobnie. I bardzo lubię zabieloną. Dawno nie gotowałam, muszę nadrobić.
  • Susanna, 2011-03-31 09:09:54
    Susanna
    Przepis dodaję do ulubionych. Zawsze robiłam krem pieczarkowy ale szaro-bury kolor odstraszał... Musze wypróbować tę zupę tym bardziej,że mąż przepada za wszelkimi grzybami
    Komentarz
  • kaska20_2005, 2011-03-31 14:08:15
    kaska20_2005
    pieczarkowa juz mi po głowie chodzi kilka dni..... ja zawsze na poczatku podduszam na odrobinie masełka starta marchew i dorzucam potem pora,pieczarki przyprawy i dolewam wode, jak poddusimy warzywka to wtedy zupka ma taki delikatny smak... a i zamiast śmietak=nki mozna dodac serek topiony pieczarkowu lub smietankowy.....SMACZNEGO
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką