papka brokułowa ;D

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-06-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! papka brokułowa ;D
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! papka brokułowa ;D
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! papka brokułowa ;D
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! papka brokułowa ;D
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! papka brokułowa ;D
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! papka brokułowa ;D

Składniki:

Przygotowanie:

brokuła oczywiście gotujemy. musi być baaaaaardzo miękki bo potem go odcedzamy, dzielimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem na papkę. a tę doprawiamy pieprzem białym (jakieś pół łyżeczki), pieprzem czarnym (półtora obrotu młynkiem), pietruszką (pół łyżeczki), szczyptą soli i wcieramy trochę sera ;D
a z serem jest tak, że ja wtarłam jaki miałam ale ekspert twierdzi że parmezan byłby lepszy. ja tam nie wiem, bo z parmezanem styczności nigdy nie miałam, a nawet jeśli kiedyś miałam to odbyło się to bez mojej świadomości ;]
zabieramy sie za smażenie ;D na patelni rozpuszczamy masło (trudo mi powiedzieć ile... na oko to tak 1/8 kostki). na rozpuszczone masło sypiemy łyżkę bułki tartej, czekamy aż się zarumienia a jak się zarumieni to rzucamy papkę ;D
podsmażamy i się zajadamy ;D

mi osobiście najbardziej smakuje z makaronem ;]

    Śr. ocena: 2.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • aldi1174, 2010-06-03 19:25:09
    aldi1174
    0
    Nie bardzo widzę sens robienia tej papki- uwielbiam brokuły, zwłaszcza z makaronem, ale wolałabym po prostu je ugotować, dodać wyrazisty w smaku ser i makaron oraz trochę oliwy z ziołami lub sosu pomidorowego...
    albo zrobić jakiś nieco bardziej urozmaicony sos na bazie brokułów np. z odrobiną podsmażonego chudego wędzonego bekonu lub szynki i śmietany, z parmezanem lub twardym żółtym serem.
    Z podsmażoną na maśle bułką tartą to kojarzy mi się przyrządzanie kalafiora, ale nie aż do papki chyba
    Każdy zestaw: brokuł+ ser+ makaron będzie raczej smakowo dobry, tylko ta forma papki jest moim zdaniem niepotrzebna i nawet dość dziwna
  • fajnaciziadobrzemizia, 2010-06-03 20:12:52
    fajnaciziadobrzemizia
    już tłumaczę, dlaczego papka ;D
    próbowałam oczywiście wersji z nierozgniecionymi brokułami ale stwierdziłam że to się kupy nie trzyma. nie da się rówomiernie posypać pieprzem brokuła w kawałkach. na jednym kawałeczku będzie mniej a na drugim więcej przypraw. a to potrafi zepsuć smak, szczególnie jeśli chodzi o biały pieprz. w papce mogę wszystko pięknie wymieszać i jest, że tak powiem, równo ;]
    poza tym papka jest taka... aksamitna ;] rozpływa się w ustach po prostu ;]
    ja mogę tylko polecić- warto spróbować. mimo że papka to dość dziwna forma ;D
    Komentarz
  • aldi1174, 2010-06-03 20:24:44
    aldi1174
    Z aksamitnych potraw z brokułami to ja pozostanę jednak przy zupie-kremie... choć rozumiem, że chodziło Ci o coś w stylu puree z brokułów
    ...dla mnie konsystencja papki jest raczej niezachęcająca, kojarzy mi się z jedzeniem dla niemowlaków albo chorych mających problemy z przełykaniem- mając do wyboru papkę i "niepapkę" wybieram tę drugą wersję.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-06-03 23:58:00
    Berlinianka
    Sama "papka" jest niezachęcająca... ^^
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-06-03 23:58:24
    Berlinianka
    Chociaż wygląda lepiej niż się nazywa.
    Komentarz
  • fajnaciziadobrzemizia, 2010-06-04 12:24:34
    fajnaciziadobrzemizia
    widzę że największe emocje budzi sama nazwa ;D
    faktycznie. mogłabym to nazwać kremem brokułowym albo czymś w tym stylu i podać jako danie jakiejś egzotycznej kuchni. ale tego nie zrobiłam bo byłoby to normalne kłamstwo.
    to jest papka z brokułów, wymyślona, wykonana i zjedzona przeze mnie ;] uwielbiam ją na tyle że chcialam podzielić się tym przepisem z innymi ;]
    przykro mi że nazwa aż tak odpycha...
    Komentarz
  • anetka832, 2010-06-04 12:58:25
    anetka832
    E tam zaraz odpycha jak zrobię, to ocenię, a póki co plus za lekko i przyjemnie opisany przepis
    Komentarz
  • aldi1174, 2010-06-04 16:34:49
    aldi1174
    Mnie nie chodzi o nazwę, tylko o konsystencję i skład- wg mnie potrawy z warzyw, które są rozgotowane i niepotrzebnie "utuczone" masłem i bułką tartą nie są ani zdrowe, ani oryginalne i nie wiem, czemu mam to wychwalać, skoro pyszne brokuły można przyrządzić zdrowiej, mniej kalorycznie i w dodatku lepiej wizualnie.
    I rozumiem, że tylko pozytywne recenzje zasługują na plusy, dlatego nie ma sensu oceniać przepisów.
    Komentarz
  • SweetFruit, 2010-06-04 17:38:03
    SweetFruit
    Mnie nic nie odpycha w tym przepisie. Warzywne puree to jest to! Myślę, że brokułowe również jest smakowite Aczkolwiek powstrzymuje mnie jedynie dodanie bułki tartej. I radziłabym nie rozgotowywać do tego stopnia warzyw, bo tracą wszystkie witaminy, tylko normalnie ugotować, a później zmiksować. A tak ogólnie to OK.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-21 11:17:33
    marissima
    0
    najlepiej zblenderować

    ja bym podała odwrotnie na talerzu najpierw makaron potem papką a na wierzch starty żółty ser

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe