Bób w śmietanie

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-06-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bób w śmietanie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bób w śmietanie

Składniki:

Przygotowanie:

Bób wsypujemy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 10-15min aż skórka będzie łatwo schodziła.
Bób wyjmujemy i studzimy, a następnie obieramy ze skórki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy bób i dodajemy 4 łyżki śmietany (ja daję 18%). Przykrywamy i dusimy przez kilka minut i dosalamy do smaku.

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • miskowa, 2010-06-04 22:33:14
    miskowa
    1
    robię identycznie - moje sezonowe danie obiadowe. Właśnie mi się przypomniało, że czas rozpocząć sezon bobowy.
    Niestety najczęściej w trakcie obierania bobu ginie większość, więc często kończy się na ugotowanym bobie tylko
  • Mademoiselle_Pauline, 2010-06-05 12:31:06
    Mademoiselle_Pauline
    4
    Bób w śmietanie ? Bardzo ciekawy pomysł, ja przygotowuję bób ze skwarkami i odrobiną tłuszczu i wg mnie taki jest najlepszy Ale trzeba poznawać nowe smaki, więc jak tylko na bazarku spotkam bób to od razu spróbuję Twojego przepisu, bo wygląda na prawdę smakowicie
  • charliee, 2010-06-16 12:48:36
    charliee
    1
    Dopadłam wreszcie bób, ze śmietanką 12% też wyszedł pycha. Zawsze jadłam solo, a tu ciekawy pomysł na urozmaicenie. Dzięki za inspirację
  • HAMALIELKA, 2010-07-01 23:47:15
    HAMALIELKA
    2
    Daje najwyższą notę, bo uwielbiam bób. Zaluje tylko,że u siebie nie mogę go nigdzie dostać.
  • Yvi, 2010-07-07 01:15:25
    Yvi
    wiecie co ja jeszcze nigdy nie jadlam bobu?!!!! szok!!
    do czego mozna porownac ten smak???
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-17 06:13:35
    ewelline
    2
    Uwielbiam bob , jednak w śmietanie nigdy nie jadłam a ostatnio widzę sporo tych przepisów. U mnie niestety bobu nie widziałam, albo się po prostu za słabo rozglądałam w każdym bądź razie na pewno snobuje
  • Yoriko, 2010-07-17 15:04:41
    Yoriko
    1
    Własnie się gotował bób a ja znalazłam ten przepis. Wzięłam bez soli bo staram się ograniczać i tylko miseczkę małą bo jakby mi nie smakowało to mam w zapasie sam, ale dobry przepis. Dodałam do ulubionych
  • waterwomen, 2011-07-06 17:43:48
    waterwomen
    Przepis super! Uwielbiam bób. Zaraz biorę się za gotowanie!
    Komentarz
  • przemo99p, 2011-12-02 10:49:13
    przemo99p
    BÓB REWELACJA W KAŻDEJ POSTACI
    Komentarz
  • JoasiaCh, 2012-07-21 19:17:33
    JoasiaCh
    Śmietana kwaśna, tak?
    Komentarz
  • Korah, 2014-03-05 16:38:42
    Korah
    Ywi, trochę do białej fasoli, ale ma bardziej więcej smaku, bo można go jeść solo, a fasoli nie bardzo, bo jest mdła. Trochę też do groszku.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe