Szybkie i niezawodne ciasto na pizzę

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2010-06-04
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Szybkie i niezawodne ciasto na pizzę
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Szybkie i niezawodne ciasto na pizzę

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać łyżkę mąki i trochę wody. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut.
W tym czasie do miski wsypać resztę mąki, sól, olej i resztę wody. Dodać rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę (najlepiej dać mu czas do wyrośnięcia, chociaż jeśli mi się śpieszy, to od razu kładę je na blachę).

Ciasto rozciągnąć na blaszce, posmarować sosem, obłożyć wybranymi dodatkami i wstawić na 15-20 minut do mocno nagrzanego piekarnika (220 stopni).
Jedną z tajemnic dobrej pizzy jest pieczenie jej w naprawdę dobrze rozgrzanym piekarniku.

To proporcje na pizzę na cienkim spodzie, wielkości dużej blachy (tej płaskiej, która jest na wyposażeniu każdego piekarnika)

Przepis mam od kolegi, który długo pracował we włoskiej knajpce i właśnie tak przygotowywano tam ciasto.

To moje drugie ulubione ciasto na pizzę. Jego zaletą jest to,że szybko się je przygotowuje, a smakiem nie odbiega zbytnio od tego najbardziej klasycznego, długo wyrastającego w chłodzie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem