Łosoś z patelni

autor: , kategoria: ryby, dieta dr Dukana (białkowa, protal), kuchnia skandynawska , dodano: 2009-10-27
  • Łosoś z patelni

Składniki:

  • łosoś [4 szt.] (dzwonka)
  • cytryna [1 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz (świeżo zmielony)

Przygotowanie:

Dzwonka łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, posolić i oprószyć sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowanego wstawić do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie silnie rozgrzać patelnię grillową (rybę można także usmażyć na zwykłej patelni na maśle z dodatkiem smalcu) i smażyć dzwonka po 2–3 min z każdej strony. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.

    Śr. ocena: 4.79 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

10 produktów, których naprawdę nie możesz jeść i pić, jeśli karmisz piersią

Komentarze

  • kropka75, 2009-12-14 13:55:28
    kropka75
    2
    Mniam.
    Uwielbiam tak przygotowane rybki, bez panierki, z dużą ilością pieprzu i cytryną. Pycha.
  • wsiowy_gupek, 2009-12-18 17:38:36
    wsiowy_gupek
    1
    Bardzo smaczne, zawsze zamawiałam łososia w mojej ulubionej knajpie, ale teraz chyba zaczne go przygotowywac sama.
  • prowokatorka, 2009-12-30 18:21:40
    prowokatorka
    2
    Wyborne danie.Ja przed smażeniem obkładam rybę w świeżych ziołach np.estragonie lub koperku ,oraz kilku krążkach cebuli.Polecam.
  • aaniutek, 2010-03-23 09:21:00
    aaniutek
    1
    Do tej pory łosoś u mnie był tylko na parze, ale chętnie spróbuje takiej wersji. Wygląda smakowicie.
  • miskowa, 2010-03-23 10:54:09
    miskowa
    2
    prosto i pysznie, uwielbiam łososia i uwielbiam w takiej postaci. Często też robię tak samo, ale potem piekę lub grilluję. Lubię połączenie ryby z cytryną, pieprzem i tymiankiem.
  • brzydula_81, 2010-06-12 13:29:33
    brzydula_81
    1
    przepis rewelacja. Prosty w wykonaniu, wyglada efektownie i smakuje wybornie. Mysle ze polubilby towarzystwo swiezych ziol.

    wrzucam do uubionych!
  • mamade, 2015-07-03 10:03:30
    mamade
    0
    mam zamiar dziś przyrządzić ale....na smalcu? czy to nie jest zbyt szlachetna ryba? do smalcu nic nie mam bo sama używam do różnych rzeczy, ale do ryby jakoś mi nie pasuje - chyba że się mylę :P

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem