Łosoś z patelni

autor: , kategoria: ryby, dieta dr Dukana (białkowa, protal), kuchnia skandynawska, dodano: 2009-10-27
  • Łosoś z patelni

Składniki:

Przygotowanie:

Dzwonka łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, posolić i oprószyć sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowanego wstawić do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie silnie rozgrzać patelnię grillową (rybę można także usmażyć na zwykłej patelni na maśle z dodatkiem smalcu) i smażyć dzwonka po 2–3 min z każdej strony. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2009-12-14 13:55:28
    kropka75
    2
    Mniam.
    Uwielbiam tak przygotowane rybki, bez panierki, z dużą ilością pieprzu i cytryną. Pycha.
  • wsiowy_gupek, 2009-12-18 17:38:36
    wsiowy_gupek
    1
    Bardzo smaczne, zawsze zamawiałam łososia w mojej ulubionej knajpie, ale teraz chyba zaczne go przygotowywac sama.
  • prowokatorka, 2009-12-30 18:21:40
    prowokatorka
    2
    Wyborne danie.Ja przed smażeniem obkładam rybę w świeżych ziołach np.estragonie lub koperku ,oraz kilku krążkach cebuli.Polecam.
  • aaniutek, 2010-03-23 09:21:00
    aaniutek
    1
    Do tej pory łosoś u mnie był tylko na parze, ale chętnie spróbuje takiej wersji. Wygląda smakowicie.
  • miskowa, 2010-03-23 10:54:09
    miskowa
    2
    prosto i pysznie, uwielbiam łososia i uwielbiam w takiej postaci. Często też robię tak samo, ale potem piekę lub grilluję. Lubię połączenie ryby z cytryną, pieprzem i tymiankiem.
  • backie, 2010-05-29 16:57:11
    backie
    Od łososia zazwyczaj się wymaga... czegoś wybitnie wykwintnego, a idealny jest... no właśnie taki. Punkt za pomysł z serii proste i smaczne. Sama przyrządzając łososia na patelni grillowej używam jedynie soli, pieprz moim zdaniem zabija czysty smak ryby, a cytrynę wedle uznania serwuję już po grillowaniu. Twój przepis oznacza, że czasem najmniej skomplikowane potrawy bywają najlepsze.
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-12 13:29:33
    brzydula_81
    1
    przepis rewelacja. Prosty w wykonaniu, wyglada efektownie i smakuje wybornie. Mysle ze polubilby towarzystwo swiezych ziol.

    wrzucam do uubionych!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Ratatuj
  • Mniam: 27
    Deserowa kaszka manna z malinami
  • Mniam: 1
    Tikka Masala
  • Mniam: 1
    Zupa fasolowo-pomidorowa

Zamknij