Grzyby marynowane

autor: , kategoria: wytrawne przetwory, kuchnia polska , dodano: 2009-11-16
  • Grzyby marynowane

Składniki:

  • grzyby [1 kg] (niedużych)
  • ocet [1 szklanka] (10-proc.)
  • cukier [1 łyżka]
  • liście laurowe [3 szt.]
  • gorczyca [1 łyżeczka]
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • pieprz czarny (kilka ziaren)
  • sól [1 łyżka]

Przygotowanie:

Przebrane i oczyszczone grzyby opłukać, trzonki odciąć. Kapelusze wrzucić do wrzącej, posolonej (1/2 łyżki) i zakwaszonej octem (2 łyżki) wody i gotować 10–15 minut.
Przygotować zalewę: zagotować pozostały ocet z 4 szklankami wody, cukrem, solą (łyżka) i przyprawami. Grzyby przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącą zalewą, przykryć, nie dokręcając pokrywek, wstawić do garnka z gorącą wodą, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20–25 minut. Potem słoiki wyjąc i pokrywki dokręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką