Grzyby marynowane

autor: , kategoria: wytrawne przetwory, kuchnia polska , dodano: 2009-11-16
  • Grzyby marynowane

Składniki:

Przygotowanie:

Przebrane i oczyszczone grzyby opłukać, trzonki odciąć. Kapelusze wrzucić do wrzącej, posolonej (1/2 łyżki) i zakwaszonej octem (2 łyżki) wody i gotować 10–15 minut.
Przygotować zalewę: zagotować pozostały ocet z 4 szklankami wody, cukrem, solą (łyżka) i przyprawami. Grzyby przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącą zalewą, przykryć, nie dokręcając pokrywek, wstawić do garnka z gorącą wodą, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20–25 minut. Potem słoiki wyjąc i pokrywki dokręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe