Torcik owocowy
autor: marysia139,
kategoria: torty , dodano:
2010-06-06
Składniki:
- białko z jajka [8 szt.]
- cukier puder [20 dag]
- mak [1 szklanka] (suchy)
- mąka pszenna [10 dag]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- jajka [2 szt.] (całe)
- żółtko z jajka [8 szt.]
- cukier [8 łyżek]
- mąka pszenna [9 łyżek]
- proszek do pieczenia [1 łyżka]
- agrest (trochę)
- galaretka [2 op.] (truskawkowe)
- śmietana [1 l] (kwaśna, gęsta)
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno dodać cukier potem reszte składników i wylać na blachę i piec w tem. 200 st.
Najpierw ubić 2 białka dodać cukier i jednocześnie po żółtku, gdy jest ubite dodać resztę składników i piec. w tem. 200 st. Po upieczeniu zimny placek przekroić na pół.
Masa:
2 galaretki truskawkowe rozpuścić w dwóch szklankach wody
pół litry śmietany kwaśnej gęstej
Ubić śmietanę i wlać tężejącą galaretkę dalej ubijać tak długo aż żeby było sztywne i zaraz przekładać placki.
Wykonanie:
Biszkopt żółty + masa +ciasto białe z makiem +masa +biszkopt żółty i polewa czekoladowa.
Polecany film:
Gotujmy Ślimaki ze szpinakiem
Komentarze