penne z brokułem

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-06-06
  • penne z brokułem

Składniki:

  • makaron penne [2 szklanki]
  • szynka gotowana [10 plastrów]
  • serek topiony [1 op.] (emmentaler)
  • śmietana [250 ml] (18%)
  • brokuł [400 g] (opakowanie mrożonki)

Przygotowanie:

Do osolonej, wrzącej wody wrzucić makaron i gotować, tak by był al dente. Równolgle można ugotować brokuły (świeże lub mrożone). Szynkę pokroić w cienkie paski i wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Gdy szynka się nam ładnie przysmaży dodać do niej pokrojony w małe kostki serek topiony, a chwilę później śmietanę. Sos (ciągle mieszając) niech tak chwilę "dochodzi" na małym ogniu. Gdy konsystencja będzie już w miarę gęsta zdjąć z ognia. Na talerz nałożyć odcedzony makaron i brokuły, a na końcu polać sosem.
Podana ilość składników wystarcza mi na dwie osoby, w tym wliczając mojego chłopaka, który lubi sporo zjeść;) Zredukowaliśmy także ilość makaronu, na rzecz brokułów. Tak więc, proporcje są w zasadzie dowolne;) Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z jajkiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem