Czekoladowa chmura

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-06-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa chmura
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa chmura
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa chmura
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa chmura

Składniki:

Przygotowanie:

opcjonalnie : 2łyżki likieru
starta skórka z 1 pomarańczy

Rozgrzać piekarnik do 180st.C. Dno tortownicy o średnicy 23cm. wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodać masło-poczekać aż się rozpuści w czekoladzie. Całość niech nieco ostygnie. (Jeśli lubimy dodać jakiś alkohol lub/i skórkę startą z pomarańczy).
Ubić 2 całe jajka i 4 żółtka z 75g cukru i dodać do czekolady.

W innej misce ubić 4 białka na pianę, stopniowo dodawać 100g cukru, do uzyskania błyszczacej piany -zachowującej swój kształt, ale nie bardzo sztywnej ;)

Do masy czekoladowej dodać kilka łyżek piany, wymieszać. Następnie dodać całą masę czekoladową do białek - delikatnie wymieszać.

Piec 30-45 min ( moje piecze sie zwykle 25min ) albo do chwili, gdy ciasto wyrośnie a środek nie będzie płynny. Ostudźić - środek powinien się zapaść, ciasto popękać.

Ubić śmietankę, dodać cukier waniliowy / ekstrakt . Śmietankę wyłożyć na dno "krateru" ;) . Ciasto ma być takie pokurszone ;)

Coś dla miłośników czekolady ;)
na drugim zdjęciu w dodatkowym wystrojeniu

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe